Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2009

Medewerkers Openbare Werken naar Meerlanden

Kogel door de raad

LISSE – Na jarenlang bakkeleien, meerdere onderzoeken en veel verhitte gemoederen werd het besluit om de medewerkers van Openbare Werken over te hevelen naar de Meerlanden binnen veertig minuten genomen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 22 januari sputterden de oppositiepartijen Nieuw Lisse en SGP/ChristenUnie nog even tegen, maar uiteindelijk kon wethouder Jan Kippers (CDA) de unanieme steun van alle partijen voor zijn voorstel verwelkomen.

De gemeenteraad was bijna volledig, met uitzondering van drie ziektemeldingen (Paula van Elburg (PvdA), Marianne Entrop (VVD) en Dolf Kistemaker (PvdA)) en een afwezige fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse), die ‘zijn verjaardag vierde’, zo liet burgemeester Corrie Langelaar weten. Dat het besluit over de uitbesteding van de medewerkers van Openbare Werken geen felle discussies meer zou opleveren, bleek al snel nadat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen het woord hadden gevoerd.

Fractievoorzitter Willem Loos (VVD): ‘We zijn voorstander van een kleine en krachtige overheid en vinden dat de gemeente moet uitbesteden waar het mogelijk is. De kwaliteit moet gelijk blijven of beter worden. De kosten zijn in dit geval lager en er is behoud van werkgelegenheid voor de medewerkers. De communicatie van het college had beter gekund, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de medewerkers er uiteindelijk beter van worden.’ Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA): ‘Instemmen met het voorstel betekent ook afscheid nemen van een deel van het gemeentelijk personeel. Hun emoties zijn begrijpelijk: zij hebben gekozen voor een baan bij de gemeente. Wij onderschrijven dat onderbrengen bij de Meerlanden een betere oplossing is.’
Fractievoorzitter Cees Verburg (D66): ‘Wij kiezen voor externe verzelfstandiging op voorwaarde dat de gemeentewerf op zaterdagochtend geopend blijft, het aanbieden van grof vuil gratis blijft voor onze inwoners en er geen extra verhoging komt van de afvalstoffenheffing.’ Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA): ‘Het reorganisatieproces duurt al heel lang en het hele proces is zeer zorgvuldig verlopen. Het personeel heeft nu recht op duidelijkheid en de personele gevolgen zijn goed gewaarborgd. Wij stemmen in met het voorstel.
Gemeenteraadslid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) was niet direct overtuigd: ‘Een zwak begin van de afhandeling van dit dossier zorgde voor dubbel werk. Er is geen draagvlak, een negatief advies van de OR en de motivatie van de medewerkers is tot het nulpunt gedaald. Ook de financiële onderbouwing is niet duidelijk. We kunnen niet met het voorstel instemmen.’ Gemeenteraadslid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse): ‘Er zijn nogal wat losse eindjes aan dit voorstel. Hoe zit het met de financiële aspecten?’
Wethouder Jan Kippers kon op alle voorwaarden van D66 bevestigend antwoorden. Verder stelde hij: ‘Communicatie is het sleutelwoord en dat is buitengewoon moeilijk. Dat kan altijd beter en ik trek me dat aan. We zijn een langdurig traject ingegaan. Maar in zo’n traject kun je het niet iedereen naar de zin maken.’ Over financiën: ‘In het algemeen kan ik zeggen dat het een begroting is. Er komt een harde resultaatsverplichting: er zit geen vrijblijvendheid in de overeenkomst.’De woorden van Kippers zorgden ervoor dat alle partijen unaniem instemden met het collegevoorstel. De medewerkers van Openbare Werken zullen daarom vanaf 1 juli 2009 in dienst zijn van de Meerlanden.