Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

Rechter wijst Romeyn 270.000 euro toe

Brekelmans: ‘Ik ben heel blij’

LISSE – De gemeente dient Bas Romeyn van Romeyn Projectontwikkeling BV een bedrag van slechts 273.725 euro te betalen, bestaande uit een schadevergoeding van 250.000 en ruim 23.000 aan door Romeyn gemaakte onkosten. Dit bepaalde het Hof in een uitspraak van dinsdag 19 mei. Hiermee is een voorlopig einde gekomen aan een zaak die al sinds 1998 speelt: in dat jaar deed Romeyn mee aan een aanbesteding voor het voormalige Albert Heijn pand. Romeyn was de hoogste bieder, maar de gemeente wees de aanbesteding toe aan het bedrijf UMW, dat pas een bod had uitgebracht na het verstrijken van de door de gemeente Lisse daarvoor gestelde termijn.

In een eerder stadium eiste Romeyn een bedrag van circa 6,5 miljoen euro, onder meer in verband met verloren gegane inkomsten die niet meer mogelijk waren omdat zijn bedrijf de aanbesteding niet had gewonnen. Het Hof oordeelde hierover: ‘Bij de vaststelling van de schade houdt het hof geen rekening met een eventueel voordeel dat Romeyn met een belegging in ander onroerend goed heeft kunnen behalen. Het ondernemersrisico brengt goede doch ook kwade kansen mee en heeft tot gevolg dat iedere investering uiteindelijk goed of slecht kan uitpakken.’

Het oordeel van het Hof is zeker geen goed nieuws voor Romeyn. In de 11 jaar dat deze zaak zich heeft voortgesleept hebben voor de vaststelling van de schade de gemeente en Romeyn in de loop van de procedure zeven rapporten in het geding gebracht van vier verschillende deskundigen. Alle rapporten kwamen met verschillende resultaten voor de schadevergoeding, variërend van (afgerond) € 6,5 miljoen tot (afgerond) € 340.000. Nu moet de gemeente dus 273.725 euro betalen, maar een groot deel van dit bedrag, 183.439 euro, heeft de gemeente al aan Romeyn voldaan, zo oordeelde het Hof.
Een stralende wethouder Bas Brekelmans (VVD) reageerde dinsdagavond 19 mei zeer verheugd: ‘Ik ben heel blij met de uitspraak van de rechter.’