Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

Sterke drank mag toch in dorps- en buurthuizen

LISSE – Opa mag toch een borreltje drinken in Berkhout. Dankzij een initiatief van gemeenteraadslid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) werd donderdag 28 mei het collegevoorstel aangepast om het schenken van sterke drank te verbieden in dorps- of buurthuizen. Onderwerp van gesprek was de Vaststelling Drank- en horecavergunning.

Ruigrok: ‘We kunnen ons prima vinden in het voorstel tot de beperking van het verstrekken van sterke drank als het om jeugdinstellingen of sportlocaties gaat. Maar we hebben problemen met locaties als ‘t Poelhuys, Kindervreugd, Beukenhof en de Voorhof. Het verbieden van een borreltje bij een kaartavond vinden we niet wenselijk. Het betreft hier hoofdzakelijk activiteiten welke door het SWOL zijn georganiseerd en die volledig zijn gericht op de ouderen in onze samenleving. Hiermee wordt het alcoholmatigingsbeleid op geen enkele manier geweld aangedaan.

Alle andere partijen konden zich vinden in dit voorstel, waarop wethouder Bas Brekelmans (VVD) het woord nam: ‘Het is geen amendement waartegen het college zich met hand en tand wil verzetten. Het was niet de bedoeling om ouderen te betuttelen en te zeggen dat ze geen borreltje mogen drinken. We wilden algemene richtlijnen opstellen in combinatie met een ontheffingsbevoegdheid. Dan kunnen we maatwerk leveren in de vergunning. Mijn voorstel is: maak van het amendement een motie: dan kunnen we per vergunning meegeven wat de randvoorwaarden zijn. Overigens heb ik een gesprek gehad met de horeca: zij hadden hun bedenkingen over dit voorstel van Nieuw Lisse. Als er in accommodaties die gesubsidieerd worden door de gemeente ook alcoholische dranken geschonken kunnen worden, kan dat gezien worden als oneerlijke concurrentie.’
Na een korte onderbreking van de raadsvergadering werd de volgende motie aangenomen: ‘Overwegende dat volwassenen die gebruik maken van dorps- en buurthuizen gedupeerd worden als er geen sterke drank meer verstrekt mag worden, roept de raad het college op te bevorderen dat deze volwassenen in buurt- en dorpshuizen wel in de gelegenheid worden gesteld een borreltje te drinken.’ Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen. Dat hiermee in feite een alcoholstimuleringsbeleid is vastgesteld, leek de gemeenteraad niet te beseffen.