Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2009

Veel kritische opmerkingen tijdens wijkbezoek

SASSENHEIM – Voor de laatste keer deze gemeenteraadsperiode bezochten de politici van de verschillende partijen een Teylingse wijk. Doel van dit wijkbezoek is om in contact te komen met de inwoners en met eigen ogen ervaren welke problematieken er in de verschillende straten spelen. In de afgelopen 3½ zijn alle straten in heel Teylingen al bezichtigd en woensdag 10 juni was het de beurt aan de laatste 40 straten, gelegen in Sassenheim.

Door Joep Derksen

Kort voor 18:00 uur genoten de politici van een kom soep, broodje kaas en een kop koffie in de BIB Kunsthal aan het Boschplein 2. Dat was ook wel nodig, want hen stond een wandelroute van ruim anderhalf uur te wachten. De grote massa raadsleden, inwoners en ambtenaren werden verdeeld in twee groepen, die ook twee verschillende routes liepen. De ene wandelroute leidde onder meer langs de Kerklaan, Weltevreden, Teijlingerlaan, Jan van Brabantweg, Van Pallandtlaan, Molendwarsstraat en de Hoofdstraat. Enkele inwoners hadden kritische opmerkingen die ze voorafgaand aan en tijdens de wandeling uitten. Zo gaf de heer De Mooy aan dat de speelweide bij de W. Warnaarlaan vaak onder water stond en dat er een basketbalveld in de wijk diende te worden aangelegd. De heer Van der Vlugt, woonachtig in de Havenpoort, bezwaarde zich over de bereikbaarheid van de parkeerplaats in de Hoofdstraat.

De politici werden in de Concordiastraat gewezen op de papier- en glasbakken bij de Digros, die in het weekend vaak overvol zijn. Een aantal inwoners ergerde zich aan de gezonken boten in de Vaartkade/Kastanjelaan en een wandelaar merkte op dat de bloembakken in de Teijlingerlaan soms gevaarlijke obstakels voor de fietsers betekenen.

Trottoir

De andere groep politici werd rondgeleid langs onder meer de Hortuslaan, Lanseliershof, Slotlaan, Frankenhorst, Constantijnlaan, Carbonlaan, Hoofdstraat, J.P. Gouverneurlaan en het Park Rusthoff. Direct aan het begin van de wandeltocht werd het Hortusplein bekritiseerd: “Is dit nou een normale weg of niet? Het trottoir ligt helemaal scheef.” Iets verderop stond een bord dat eenrichtingsverkeer aangaf en voor de ogen van de politici reed een auto tegen de rijrichting in. “Waar is een boa als je hem nodig hebt?”, verzuchtte fractievoorzitter Ard van der Steur (VVD).

Inwoner Jan Stolwijk ging deze avond vooral mee om aan te tonen waar de voorzieningen voor gehandicapten niet voldoende waren. Bomen midden op de trottoirs, te smalle doorgangen tussen hekjes die het bromfietsverkeer moeten afremmen: er was nog een hoop te verbeteren. Terwijl het gezelschap door de Frank van Borselenstraat loopt, schiet en bewoner in een rolstoel de politici aan: “Ik wil graag een gehandicaptenparkeerplaats en een afrit van de stoep voor mijn huis.” Zijn wensen werden opgeschreven en enkele politici betuigden hun steun voor zijn wensen. Of de man, Rob Stoof, tevreden was? “Als er wat met mijn wensen gebeurt, wel.”

Gedurende de anderhalf uur werden nog vele opmerkingen en klachten genoteerd door de meelopende ambtenaren. “Het groen rondom het gemeentehuis wordt goed onderhouden, maar bij de Julianalaan ziet het er niet uit.” In de Frankenhorst beklaagden de bewoners zich over de bloesemhinder van de bomen, maar in de Friezenhorst werden de politici gewezen op een goed staaltje burgerinitiatief. De bewoners daar hadden een onderlinge afspraak gemaakt om op de schaars aanwezige algemene parkeerplaatsen schuin te parkeren: hierdoor werden enkele nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd. Het vaalkleurige kunstwerk aan de Willibroduslaan kon de handen niet op elkaar krijgen: “Dat werk staat hier met drie andere kunstwerken, te weten: twee elektriciteitskastjes en een depodog.”
Bij terugkomst in de BIB Kunsthal konden alle deelnemers nog even goed met elkaar in conclaaf. De gemeenteambtenaren gaan alle gemaakte opmerkingen uitwerken in een rapport, dat na het zomerreces openbaar wordt gemaakt.