Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 november 2009

De Moerbei en Latour behouden Michelinster

STREEK – Er is opluchting alom in het topsegment van de culinaire restaurants die in de Bollenstreek opereren, nu is gebleken dat de twee restaurants De Moerbei en Latour nog minimaal een jaar met hun Michelinster mogen schitteren.

Door Joep Derksen

De Moerbei behaalde vorig jaar, heel onverwacht, voor het eerst de Michelinster en dit jaar is gebleken dat het geen toevalstreffer was. Mede-eigenaar Anjo de Bont is dan ook zeer verheugd dat haar restaurant zich ook de volgende 365 dagen mag bogen op een Michelinster. Ze laat weten: “Dit jaar hebben we een ontzettend leuk jaar gehad. Natuurlijk hebben we nog beter ons best moeten doen, maar dat hebben we als heel plezierig ervaren. Door de Michelinster hebben we in feite een goed jaar gehad.”

Hebt u met spanning uitgekeken naar de bekendmaking van de stertoekenningen?” Ja, maar dat geldt voor iedereen die een ster heeft. Afgelopen vrijdag waren er al speculaties onder onze collega’s, maar in feite weet je niets. Het bleef spannend tot dinsdagochtend 8 uur.”

En nu? Op naar de tweede Michelinster? De Bont tempert de verwachtingen: “We zijn heel blij met de eerste, en hebben geen ambities voor een tweede ster. We doen ons best en gaan zo lekker door.”

Compliment

Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin, waar Latour onder valt, is zeer trots op het behoud van de Michelinster, zo laat hij weten. “Het is een groot compliment voor het team van Marcel van Lier en Stan Kerckhoffs, dat ze het weer voor elkaar hebben gekregen.”

Latour heeft al jaren één Michelinster. Wordt het geen tijd voor een tweede ster? Het antwoord van Stokkermans is duidelijk: “Ja.” Om dit te bereiken, heeft Huis ter Duin een plan uitgewerkt. “We hebben renovatieplannen om Latour te verplaatsen naar de eerste verdieping van het Grand Hotel, waarbij Latour via een aparte ingang bereikt kan worden. Zodra dat voltooid is, hebben we ruimte om door te groeien naar een tweede ster. Een Michelinster draait veel om de keuken, maar ook de randvoorwaarden spelen een rol. Bijvoorbeeld waar het gaat om de keukenfaciliteiten, maar ook het hebben van een eigen opgang voor Latour en het creëren van iets meer privacy voor de gasten. Ook in onze kookstijl willen we doorgroeien.”

Angst om de ene Michelinster te verliezen heeft Stokkermans niet. “Het team is al continue bezig om richting een tweede sterniveau te koken. Als je daar mee bezig bent, moet het wel raar lopen dat je de eerste ster verliest.” Over de termijn waarin er een vernieuwd Latour zal zijn, informeert Stokkermans: “Onze uiteindelijke doelstelling is 2012, het jaar dat we 125 jaar bestaan. Dan moet alles in elkaar vallen en heeft Latour private dining rooms, een aparte lounge, nieuwe keuken en een aparte entree. Voor die tijd gaan we echter in 2010 eerst een strandpaviljoen realiseren.”