Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2010

Acteertalent speelt hoofdrol in genomineerde film

VOORHOUT – Als kleine jongen werd Michael Nierse (11) dermate gepest, dat hij naar een andere school ging. Nu kijken de voormalige pestkoppen huizenhoog tegen Michael op: niet alleen is de getalenteerde Voorhouter al te zien geweest in enkele bioscoopfilms, ook is de film waarin hij de hoofdrol speelt, “Jacco’s Film” van regisseur Daan Bakker, genomineerd voor het prestigieuze filmfestival van Berlijn. Op 19 februari wordt bekend of Jacco’s Film de Kristallen Beer krijgt toegewezen: de prijs voor de beste kinderfilm.

Door Joep Derksen

De film zelf duurt circa 15 minuten en zit vol met humor, al dan niet subtiel. Maar tegelijkertijd worden wel maatschappelijke problemen aangekaart en de wijze waarop een kind deze problematieken ervaart. Hoe komt een jonge jongen nu in de filmwereld terecht, is uiteraard de eerste interviewvraag aan Michael. “Een vriendin van mijn moeder vond dat ik ‘zo’n lekker bekkie’ had, en zij heeft mij opgegeven bij een castingbureau”, laat de jonge acteur weten. “Tijdens de casting moest ik een kleine spreekbeurt houden en er was direct een klik tussen hen en mij.”

Al spoedig kreeg Michael in 2008 de vraag of hij mee wilde spelen in de film “De Indiaan”, nog wel als pestkop. Deze film is vorig jaar door honderdduizenden mensen in de bioscoop gezien. Ook in de korte film “Het zwemparadijs” speelde Michael de pestkop. Voor hem persoonlijk was het een louterende ervaring, zo laat Michael’s moeder tijdens het interview weten.

Casting

Michael: “Ik werd in oktober 2008 gevraagd om casting te doen voor Jacco’s Film en dat leek me natuurlijk heel leuk en ze wilden me graag hebben als Jacco, de hoofdpersoon. Toen ik dat hoorde, riep ik keihard ‘YES!’, de buren hebben dat vast ook gehoord. Tijdens de opnames die tien dagen duurden, kreeg ik huiswerkbegeleiding, kinderbegeleiding en zelfs een eigen chauffeur. Die man haalde me iedere ochtend om 07:00 uur op, we kregen een uitgebreid ontbijt en tussen de opnames door deden we volop spelletjes of gingen we wandelen.”
Over de film: “Het jongetje Jacco zit tussen zijn ruziemakende ouders in. Zijn vader is gokverslaafd en gaat iedere avond naar de shoarmaboer. Jacco krijgt dan steeds patat te eten. Om de problemen aan te kunnen, verandert Jacco de werkelijkheid van de dag in zijn eigen gewenste werkelijkheid. Ze hebben het heel leuk verfilmd, het is niet alleen triest, maar er zit ook veel humor in.” In de week voorafgaand aan de prijsuitreiking, gaat Michael met zijn moeder naar Berlijn. Daar helpt hij de film, die ook al de Nassensteinstartprijs gewonnen heeft, promoten en zal hij ongetwijfeld talloze interviews geven. Dinsdag 16 februari is de officiële première van Jacco’s Film en Michael zal daar ook bij aanwezig zijn. Of Jacco’s Film ook de Kristallen Beer in de wacht zal slepen, wordt pas op het laatst bekend gemaakt. Tot die tijd moet Michael dus nog even wachten, al blijft hij er zelf laconiek onder: “De nominatie was al geweldig”, zo laat hij wijs weten. Binnenkort wordt Michael gecast voor een nieuwe film, naar een boek van Jan Terlouw.