Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2010

NOV-leden enthousiast over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

NOORDWIJK – Meer dan zeventig ondernemers waren maandag 1 maart getuige van de officiële lancering van de website www.mvonoordwijk.nl. Onder luid applaus toonde wethouder Leendert de Lange, die de vanaf het eerste moment aan de website participerende ondernemers uitriep tot “de kopgroep van MVO-ondernemers in Noordwijk.”

De gehele bijeenkomst van de leden van de Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) stond in het teken van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Op de locatie van De Baak werden de ondernemers onder de bezielende leiding van Harry Starren, directeur van de Baak, volop geïnspireerd om zich volop in te zetten voor de drie p’s: people, profit, planet.

In een presentatie vertelde Cora Jongenotter, Manager Kwaliteit van ASP B.V., over hoe kleine initiatieven grote invloeden kunnen hebben. “Mijn grote voorbeeld is geen bekend persoon, maar een man in Oeganda die zich inzet voor aidskinderen. Onze visie aangaande MVO is dat er een duidelijke balans moet zijn tussen werken en leven. En dat hebben we vertaald in ons kantoor, dat veranderde van een bunkerachtig geheel tot een modern kantoor waar we trots op zijn.”
Ze vervolgde: “Wij werken volgens tien MVO-principes, voor zaken als productontwikkeling, inkopen, investeringen en dialogen met de klant en leverancier. Naast de drie p’s gaan wij ook voor de drie v’s: Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid.”


Paneldiscussie

De drie panelleden Monique Snijders van Koninklijke Beuk, Arjan Slobbe, NOV-voorzitter, en wethouder Martijn Vroom beantwoordden vele vragen uit het publiek. Slobbe enthousiasmeerde de aanwezigen met zijn oproep om Noordwijk op toeristisch gebied nog beter op de kaart te zetten. “Noordwijk is een fantastische gemeente. Het was vroeger een kuuroord en nu zijn we de oase in het verstedelijkte gebied.” Hij liet verder weten: “Niet elke MVO-stap levert gelijk wat op. Je moet er de tijd voor nemen, totdat je bereikt dat je alle mensen erbij hebt betrokken.” Snijders haakte hier op in: “De medewerkers vinden het heel leuk om bij duurzaamheid betrokken te worden.”

Over het belang van de natuurlijke grondstoffen informeerde Vroom: “Op een gegeven moment zijn de dingen op. Ga voorbij aan het kortetermijngewin en kijk naar principiële keuzes. Zorg ervoor dat onze kleinkinderen ook in vrijheid kunnen leven waarbij ze voldoende grondstoffen voorhanden hebben.” Slobbe: “Daarom moeten we ook de hybride auto van vandaag kopen, zodat dit product doorontwikkeld wordt.”


Terugkoppeling

Na de pauze werden de ondernemers opgefrist met een aantal lichamelijke oefeningen, waarna Brigitte Paulussen de aanwezigen enthousiasmeerde met enkele leiderschapsliederen. Starren maakte vervolgens het doel van de avond bekend: “U bent hier om het MVO-denken door te geven aan anderen in Noordwijk.” In verschillende groepen wisselden de ondernemers het ene na het andere creatieve idee uit en ongetwijfeld zijn deze avond talloze zaadjes voor MVO-samenwerking geplant.

De Lange presenteerde tot slot de website
www.mvonoordwijk.nl: “Alle bedrijven die op deze site staan, behoren tot de kopgroep van bedrijven voor de MVO in Noordwijk.De ondernemers die hier nog niet toe behoren, raad ik aan om naar de button ‘Aan de slag met MVO’ te gaan en zo te ervaren hoe u tot de kopgroep kunt behoren.” Volgens goede NOV-gewoonte begonnen de ondernemers vervolgens enthousiast aan het laatste onderdeel van de avond: het netwerken met een heerlijke versnapering.