Reclame op vuurtoren is “vrijheid van meningsuiting”
Door Joep Derksen
Van de betreffende politieke partij juicht Theo Sweers via een persbericht: “Zodra het avond wordt en Noordwijk in het duister is gehuld, verschijnt er sinds dit weekeinde op de Noordwijkse vuurtoren een levensgrote 4. Het in fuchsiarood gekleurde getal verwijst naar het lijstnummer van Wat Noordwijk Wil/Liberaal Noordwijk. Deze lokale partij neemt op 3 maart deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De vuurtoren aan de Koningin Wilhelmina Boulevard geldt als het belangrijkste herkenningspunt van Noordwijk. Vandaar deze stunt van Lijst 4.”
De eerste vraag aan Sweers is natuurlijk hoe zijn partij dit voor elkaar heeft gekregen? Hij glundert: “Mooi hè? Dat is het geheim van de smid, maar na de verkiezingen zal ik het vertellen. De kosten voor deze actie worden door de campagnecommissie gedragen. De ene partij doet de ene actie met het geld, de andere partij doet iets anders en wij hebben iets bijzonders.”
Blauw licht
Al eerder werd via een blauw licht op de vuurtoren aandacht geschonken aan kinderdiabetes. Dit gaat om de promotie van een politieke partij. Is de vuurtoren hiermee officieel een reclamezuil geworden of wordt het erfgoed van Noordwijk hiermee verkwanseld? “Kom zeg, nee hoor. Daar moet je doorheen kijken, het is gewoon een leuke ludieke actie. We zijn een van twee lokale partijen en onderscheiden ons. Zo kunnen onze leden niet slechts één keer per vier jaar, maar zelfs één keer per maand stemmen. Via onze site kunnen ze aangeven wat ze van de raadstukken vinden. Onze raadsleden zullen zeker luisteren naar de mensen die lid zijn en de inbreng van de leden. Hun besluiten laten ze mede afhangen van de reacties die ze ontvangen.” Sweers concludeert: “We zijn lekker origineel bezig. Wat wij doen is weer wat anders.
Vrijheid van meningsuiting
Eelco Kranenburg, gemeentelijk woordvoerder, reageert: De vuurtoren is een rijksmonument. Het is geen eigendom van de gemeente, maar van Rijkswaterstaat. Het is in ieder geval een origineel campagnemiddel van lijst 4. Hoewel het de aandacht trekt, veroorzaakt deze uiting geen lichthinder. Daardoor is er geen vergunning op grond van de APV nodig. De projectie is geen reclame-uiting, zodat evenmin een reclamevergunning nodig is. Als uiting van een politieke partij valt het lichtbeeld onder de vrijheid van meningsuiting.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home