Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 maart 2010

Theo is de chef

VOORHOUT – Heel Nederland weet voortaan dat er een echte chef woont in Voorhout en zijn naam is Theo Guijt. Hij nam deel aan het RTL-5 televisieprogramma “Wie is de chef” en wist de overige deelnemers ervan te overtuigen dat hij een schilder was en niet de chef-kok van ’t Crabbetje, een visrestaurant in Leiden.

Door Joep Derksen

Sinds zijn televisieoptreden heeft Guijt (40) eigenlijk nog geen moment rust gehad. “Ik kreeg tijdens de 30 minuten durende uitzending 53 sms-jes en of ik nu in Voorhout of in Lisse op straat loop; overal word ik herkend.” Het kan soms raar lopen in het leven, want oorspronkelijk zou de Voorhouter helemaal niet in het programma verschijnen: “Ik had mijn broer opgegeven om deel te nemen als kookhobbyist, maar hij vond dat er teveel tijd in het deelnemen zou gaan zitten. Vervolgens mailde RTL me of ik wellicht interesse had.”

Dat was dus zo en het televisieoptreden beviel Guijt uitstekend: “We hebben vier dagen lol gehad en het kookniveau van de hobbyisten ligt zeer hoog. Zelf kook ik al 25 jaar, maar je leert steeds weer wat nieuws. Ik houd er als individualist van om schilderijtjes op borden te maken en ik vond het prachtig om te zien hoe de anderen ook mooie schilderijtjes konden realiseren. We hebben duidelijk genoeg kooktalent in Nederland.”

Raden

Vast onderdeel van het programma is, dat de overige drie hobbykokers moeten raden wie de echte chef-kok is en Guijt sprak al zijn toneelervaring bij Cultuur Verheft aan om dit te voorkomen. “Ik vertelde dat ik schilder was en had van mijn buurman, een echte schilder, veel informatie gekregen over het vak. Zo viel ik niet door de mand toen ze technische vragen gingen stellen. In mijn hoofdgerecht had ik de risotto bewust verziekt, zodat het eten niet helemaal perfect zou zijn. Mijn hertenrugfilet was echter fenomenaal.”

Zijn televisiecarrière smaakt naar meer: “Die camera was vijf dagen op me gericht, maar ik bleef gewoon mezelf. Voor het programma ging ik ook bij winkels langs, zoals Van Kesteren en Klok. Het is leuk om mijn mededorpsbewoners op de kaart te zetten. Ik had niet verwacht dat het televisieprogramma zo’n impact zou hebben, maar ik zou het zo weer doen. Ook met andere kookprogramma’s.”