Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2010

‘En nu doorpakken!’

VVD, Nieuw Lisse en D66 presenteren coalitieprogramma

JOEP DERKSEN

LISSE – Voor het eerst sinds mensenheugenis heeft het CDA het niet meer voor het zeggen in de gemeente. De wethouders en fractievoorzitters van de drie collegepartijen VVD, Nieuw Lisse en D66 presenteerden woensdag 31 maart het nieuwe coalitieprogramma, getiteld: ‘En nu doorpakken!’ Vooralsnog lijken de inwoners geschoond te blijven van ingrijpende bezuinigingen, in ieder geval de eerstkomende twee jaar.

Informateur Bas Brekelmans vertelde over de inhoud van het coalitieprogramma: ‘De titel verwijst naar het feit dat veel zaken die nog moeten gebeuren nu in de steigers staan. Het is nu het moment voor daadkracht en er moeten zaken gerealiseerd worden. De bezuinigingen hangen als een donkere wolk over onze periode en we hebben gepoogd een balans te vinden tussen niet teveel en niet te weinig ambities. Tot 2013 kunnen we dit programma betalen. In de tweede helft van de regeerperiode zullen we prioriteiten stellen als het nodig is.’

In het coalitieprogramma staat een aantal opmerkelijke zaken. Het ouderenbeleid richt zich voortaan op mensen boven 65 en niet 55 jaar. De gemeente zal geen voortrekkersrol spelen om Lisse op een herindelingspad met de vier andere bollengemeenten te sturen. Doelstelling is om continue 30% sociale woningbouw te realiseren, met extra starterswoningen waar mogelijk, ook in bestaande bouw.

De bioscoop verdwijnt uit de plannen voor het Raadhuisplein, zodat daar meer ruimte is voor woningbouw en dit project weer uit de ijskast gehaald kan worden. Deze cinema wordt weer gecombineerd met het cultureel centrum in het CNB-project, zodat het eindresultaat vergelijkbaar wordt met de Muze in Noordwijk. De geest van Cees Horsman is ook terug te vinden in het coalitieprogramma: onderzocht wordt of er toch woningen gerealiseerd kunnen worden op Dever Zuid.

Een grote ergernis van de inwoners wordt aangepakt: voortaan zullen de wegopbrekingen korter duren en zal hierover beter gecommuniceerd worden. Er komen 12 koopzondagen en mogelijk wordt Lisse hiervoor ingedeeld in drie gebieden: per gebied kunnen dan 12 aparte koopzondagen vastgesteld worden. De ambitie is om een passantenhaven aan de kop van de Greveling voorbij de Greef te realiseren.
Wat de financiën betreft informeert Brekelmans: ‘We gaan niet bezuinigen op de goa’s en Lisse moet in de top 75 blijven van de Nederlandse gemeenten met de laagste lasten. De OZB wordt voortaan niet meer standaard met 3,5% verhoogd, maar met 2%, gelijk aan de inflatiecorrectie. We willen bezuinigen door oud beleid te vervangen voor nieuw beleid en het afstoten van taken. Daarnaast willen we meer inkomsten genereren uit bijvoorbeeld exploitatie van vastgoed. Als dat niet voldoende is, moeten we wellicht de Nuon-gelden versneld inzetten. De gemeente moet niet als spaarbank functioneren.’