Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2010

Vroom voorstander veilig fietsen

NOORDWIJK – Slechts vijf van de 299 kinderen legden zowel het verkeerstheorieexamen als het praktijkexamen foutloos af. Opmerkelijk is, dat drie van die vijf leerlingen afkomstig zijn van groep 7 van de Protestants Christelijke Basisschool Hoffenne. De intensieve verkeerslessen en het zelfstandig oefenen voorafgaand aan het praktisch examen op 18 mei hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. Wethouder Martijn Vroom kwam dinsdag 15 juni persoonlijk langs om Bart Lindhout, Martijn van Leeuwen en Matthijs van der Meulen te feliciteren en hen een muziekbon te overhandigen.

Door Joep Derksen

Vroom erkent het belang van het veilig leren fietsen als geen ander: “Ik rijd niet zo heel lang auto, maar als je erin zit merk je dat je de fietsers die voorbij schieten eigenlijk te laat ziet. Deze verkeersexamens tonen het belang aan dat kinderen zich bewust zijn van het gevaar.” De gemeente heeft onlangs overleg gehad met het DONS (Directie Overleg Noordwijkse Scholen) en het resultaat van deze besprekingen is, dat speciale verkeersdocenten op de scholen veiligheidslessen gaan geven, gevolgd door praktische toetsen.

Ook op andere vlakken wordt er meer nadruk gelegd op de verkeersveiligheid rond de scholen, informeert de wethouder. “Rondom scholen gaan we de buitenruimte zo aanpakken, dat kinderen die naar school gaan en van school komen voorrang krijgen. Ze moeten dan veilig kunnen fietsen, er worden verkeersremmende maatregelen genomen, maar we denken ook aan het aanbrengen van felle kleuren op de weg of de paaltjes langs de weg felgeel en roze maken.” De scholen waar de gemeente als eerste naar kijkt, zijn de Bronckhorst, Klaverweide en de Noordwijkse School. Nu al is duidelijk dat op de Beeklaan en de Huis ter Duinstraat vrijliggende fietspaden komen.

Vroom overhandigde de muziekbonnen aan de drie jongens en de diploma’s aan alle leerlingen. “Jullie klas heeft goed gescoord. Het is belangrijk dat jullie nu al oefenen om veilig te fietsen. Jullie gaan later naar de middelbare school en dan moeten jullie je gedragen en goed opletten.” Het zijn waarschuwende woorden, maar voor deze lichting allicht niet nodig: zij hebben prima gescoord en blijven hopelijk ook in de toekomst veilig fietsen.