Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 augustus 2010

Grenspaal weer terug

LISSE – Dertig jaar lag hij verstopt in een oude bollenschuur van Nicolaas Dames, maar zaterdag 7 augustus werd de grenspaal die de scheiding tussen Lisse en Voorhout markeert in ere hersteld. Tegelijkertijd werd ook een oude grenspaal teruggezet op zijn locatie op de grens van Lisse en Hillegom. De Vereniging Oud Lisse (VOL) was tot het initiatief gekomen om de oude, 18de eeuwse, grenspalen weer op hun oude plek te plaatsen. Nadat Bert Kölker onderzocht had hoeveel en welke grenspalen in de gemeente waren, werd een VOL-verzoek om deze palen tot gemeentelijk monument te benoemen afgewezen door het vorige college van burgemeester en wethouders. Wim Bosch, VOL-voorzitter hoopt echter dat de gemeente deze herplaatste grenspalen en de overige exemplaren in Lisse goed zal onderhouden en schoonmaken.

De officiële onthulling van de grenspaal vond plaats op de rand van de gemeenten Lisse en Voorhout. Het was Nicolaas Dames die deze paal zo’n dertig jaar geleden redde: ‘Hij stond steeds scheef en ik had ‘m al vaak terug gezet. Op een gegeven moment was ik het zat en heb ik die grenspaal in de schuur gelegd. Tijdens een VOL-bijeenkomst enige tijd geleden kwam ik Chris Balkenende tegen en ik vertelde hem van die grenspaal. Hij kwam direct de volgende dag kijken en ik heb nog nooit iemand zo enthousiast met een paal zien wegrijden. Het is leuk dat er een enthousiaste club van hobbyisten is, die zo’n paal in ere herstellen. Die grenspaal functioneert tenminste weer.’

Grenspalen zijn een uitstervend ras, zo bevestigde onderzoeker Kölker, die onlangs een boekje over deze palen schreef. ‘Voorheen waren er binnen de gemeente 49 grenspalen. De oudste stond bij de Gerrit Avenweg tegen de Hillegomse grens aan. Nu zijn er nog zo’n twintig grenspalen over, waaronder negen palen uit de 18de eeuw. Dit exemplaar is een van de oudste grenspalen.’
Vlak voordat de van een vrij zeldzame Belgische blauwe steen gemaakte grenspaal wordt onthuld, informeert Bosch: ‘Zo’n grenspaal is nodig, want Lisse blijft voorlopig Lisse en wordt niet gefuseerd. De VOL dankt de gemeente voor het plaatsen van deze paal en ook Chris Balkenende, die zich heel druk heeft gemaakt om deze paal weer in de grond te krijgen. De naam Lisse staat in deze grenspaal gebeiteld, dus er is geen discussie over van wie die grenspaal is. Ik hoop dat deze paal in de toekomst niet meer aangereden wordt.’ De VOL-voorzitter vroeg plaatsvervangend burgemeester Marius Nieuwenhuis om ervoor te zorgen dat de gemeente voortaan alle grenspalen zal onderhouden. Die liet weten dat hij de boodschap over zou brengen aan de coalitiepartijen.