Oppositie tegen permanente koopzondagen groeit
Keijzer wil een reactie kwijt, maar wel “onder het nodige voorbehoud”, omdat de koopzondagen nog in de commissievergadering van volgende week behandeld moeten worden. Haar partij gaat er van uit dat iedere ondernemer mag uitmaken wanneer hij/zij de winkel open doet, zo informeert de fractievoorzitter. “Van ons mag een ondernemer zijn winkel altijd open doen. Voor mijn part om 2 uur ’s nachts. Dat is hét liberale principe van onze partij en daar willen we aan vast houden.” Volgens Keijzer is dit een unaniem fractiestandpunt, met uitzondering van een fractielid die vanwege vakantie niet bij het fractieberaad aanwezig kon zijn.
Discussie
Keijzer: “In het coalitieakkoord staat dat je rekening moet houden met de kleinere ondernemers. Maar zijn de winkeliers er voor de klanten of is het andersom? Wij vinden dat het eerste van toepassing is. De meerderheid van de ondervraagde mensen wil ook dat een koopzondag wordt ingevoerd.” Volten laat van haar kant weten: We zijn als fractie heftig in discussie en nog steeds aardig verdeeld, bijna op een 50-50 verdeling. Het was maandag 4 oktober geen simpele fractievergadering; we hebben goed over dit onderwerp gediscussieerd en de discussie moet nog voortgezet worden. We wachten de BFT-commissievergadering (woensdag 13 oktober) af en gaan bij de volgende fractievergadering op maandag 25 oktober opnieuw in discussie.”
Aangezien het onderwerp “koopzondagen in Voorhout en Sassenheim” geen onderdeel is van het coalitieakkoord, staat het de individuele leden van de fractie vrij om naar eigen believen te stemmen, aldus Volten. “In dit geval mogen de mensen ook afwijken van het fractiestandpunt. We zijn een liberale fractie en het besluit kan verschillende kanten opgaan. We moeten zaken afwegen: als partij vinden we dat er geen regels moeten zijn, maar we schatten ook de belangen van de kleine winkeliers in. Ieder fractielid moet de afweging maken tussen de partijprincipes en de ondernemersbelangen.”
Niet overtuigend
Zelf lijkt Volten te neigen om voor de invoering van de permanente koopzondagen te stemmen. “Ik vind het onderliggende rapport waarin staat dat de bevolking de permanente koopzondagen niet wil, niet overtuigend. De uitkomsten blijven bij een aantal vragen en staatjes rond de 50% hangen. Ik vind dat we de VVD lijn moeten volgen, dus permanente koopzondagen gaan invoeren. Maar de politiek is in de gemeenteraad een teamspel. Pas als je alle argumenten en onderliggende stukken over de tafel laat gaan, kom je uiteindelijk tot de beste afweging.”
Ondernemer Jeroen Schulte, die samen met John Voordouw de actiegroep “Comité Koopzondag. Nee!” heeft opgezet, reageert verheugd op het nieuws dat de fractieleden van de VVD verdeeld zijn en hun eigen stem mogen bepalen. “Dan zijn we er! We hebben met de verschillende fracties gesproken, maar ook apart met raadsleden. Hoewel de VVD-raadsleden niet duidelijk een ja of nee aangaven, denk ik te weten dat vier van deze raadsleden tegen de zondagsopenstelling stemmen. Met het CDA, PvdA, ChristenUnie en deze VVD-raadsleden tegen, is er geen meerderheid voor het invoeren van de permanente koopzondag.”
Het Comité Koopzondag. Nee! rust echter nog niet op haar lauweren: “Tijdens de vergadering van de commissie BFT bieden we de circa 3.000 handtekeningen aan van evenveel mensen die tegen de invoering van de permanente koopzondag zijn. Ook willen we tijdens ons spreekrecht die avond de gemeenteraadsleden ervan te overtuigen om een referendum te houden over de invoering van de permanente koopzondag. Dat referendum kan dan op de dag van de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2014, gehouden worden. Hiervoor moet het besluit over de permanente zondagsopeningstijden niet twee jaar, maar vier jaar uitgesteld worden.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home