“Het Ondernemersfonds Teylingen heeft geen draagvlak”
Voor de bijeenkomst in Hotel Sassenheim waren 1.000 uitnodigingen de deur uitgegaan naar alle ondernemers die een bedrijfspand danwel bedrijfsgrond hadden en dus bij de oprichting van het OT een verhoging van 13% op de WOZ-waarde dienen te betalen, het zogeheten Leids Model. Vanuit dat perspectief viel de opkomst van ruim zestig tegenstanders tegen, maar Van der Knaap weigerde om hier de conclusie aan te verbinden “dat de tegenstand dus wel meevalt”.
Van der Knaap probeerde de inloopavond te leiden naar een discussie wat beter zou zijn; de invoering van het Leids Model of het werken met Bedrijfs Investerings Zones (BIZ-zones). Van den Bosch informeerde dat sinds de invoering van een ondernemersfonds in Leiden, al vijftig gemeenten dat voorbeeld gevolgd hebben: “Iedereen gaat meebetalen; er gaat meer geld in de pot en dus kunnen er meer en grootschalige activiteiten worden opgezet.” De ervaringsdeskundige erkende dat een draagvlakmeting formeel niet uitgevoerd kan worden: “Het gevoel moet bestaan dat de meeste ondernemers het ondernemersfonds een goed idee vinden.”
Betalen
Dat gevoel was deze maandagavond 1 november geheel afwezig. De vragenronde was nog lang niet aangebroken, maar daar trok niemand zich wat van aan. “Wat worden wij agrariërs er wijzer van? We moeten alleen maar betalen!”, wilde de een weten. “We zetten al activiteiten op met de eigen opbrengst van de KAVB, zoals Kom in de Kas. We hebben geen Ondernemersfonds Teylingen nodig!” Van der Knaap wilde het in perspectief brengen: “De agrarische sector draagt 7.000 euro bij; dat is 7% van het totaal.” Hij wilde desgevraagd echter niet de agrariërs vrijstellen van de bijdrage: “Als we dat doen, komt na de agrarische sector de sport en dan de zorgsector. Zo ga je niet voor het collectief, maar wordt het OT alleen in bepaalde sectoren opgezet.”
Een van de toehoorders, Theo de Boer, bollen- en plantenexporteur, kreeg een luid applaus nadat hij zei: “U zegt dat de gemeente Teylingen, Teylingereind en de sportverenigingen meebetalen, maar dat zijn allemaal onze centen. De mensen uit de handel verdienen veel te weinig, terwijl ze zo hard werken. Dan gaat u een lastenverzwaring opleggen. Als u iets wilt opzetten, doe dat met een BIZ-zone, zodat winkelgebieden als de Hoofdstraat in Sassenheim en de Herenstraat in Voorhout dit op kunnen pakken. Maar laat de agrarische sector en de handel buiten deze zaak; het Ondernemersfonds Teylingen heeft geen draagvlak, dat kan ik u verzekeren!”
Kansen
Van der Knaap: “We willen geen BIZ-model, want dan ben je op het niveau van een winkeliersvereniging aan het opereren. We moeten groter denken in kansen en denken in collectief en niet eindeloos blijven debatteren.” Medebestuurslid Sjaak Langeslag reikte de hand naar de tegenstanders: “Geef ons de kans dit ondernemersfonds als proef voor drie jaar op te zetten. Dan kan het zichzelf bewijzen.” Hij kreeg een luid applaus van één toehoorster.
Na afloop gaven enkele aanwezigen hun reactie. Taxiondernemer Peter van Werkhoven betwijfelde of deze avond wat zou uitmaken in het beslissingsproces over de komst van het Ondernemersfonds Teylingen. “De TOV (Teylingen Ondernemers Vereniging, red.) heeft al veel buiten het zicht van andere ondernemers gedaan. Pas later is de informatie naar de buitenwereld gekomen. Een groot deel is al vooraf geregeld.” Niels Vester was het hier mee eens: “Het is al zo lang rond; we hebben geen stem meer. Dit ondernemersfonds gaat er gewoon doorheen, maar als dat gebeurd zullen wij agrariërs er alles aan doen om ons geld eruit proberen te halen.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home