Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 december 2010

“Provincie moet luisteren naar inwoners”

KAAG EN BRAASSEM / TEYLINGEN - Na afloop van de bijeenkomst lieten de burgemeesters Marina van der Velde-Menting en Sander Schelberg weten wat zij vonden van het verloop van de avond. Van der Velde gaf aan het jammer gevonden te hebben dat deze avond niet samen door beide gemeenten georganiseerd was. Ook liet ze weten dat het Gedeputeerde Staten vrij staat om naar alle inwoners te luisteren waar het gaat om de grenswijziging. “Dat vind ik de taak van de provincie”.

Indertijd heeft Kaag en Braassem het verzoek ingediend om over te gaan tot de Arhi-procedure, om van de Provincie een eindoordeel te horen over de grenswijziging. Nu heeft Gedeputeerde Staten in het voordeel van Teylingen beslist. Was het aanvragen van die Arhi-procedure achteraf gezien een fout? “Het is noodzakelijk dat deze discussie tot een einde komt. Zodra dat het geval is, willen we met een positieve insteek zorg dragen voor de belangen van onze inwoners.”

Tijdens de commissievergadering bood Van der Velde meerdere malen aan om met de campinghouders in onderhandeling te gaan over hun wensen. Ze liet weten bereid te zijn om de forenzenbelasting af te schaffen, zodra de omliggende gemeenten dat ook wilden doen. Komen deze opmerkingen niet over als een zwaktebod? Nu er een principebesluit ligt van Gedeputeerde Staten, is de gemeente bereid om te praten over toezeggingen aan de campinghouders. De burgemeester vond niet dat dit een zwaktebod was: “Ik ben zeven maanden hier in functie en sta open voor het geluid van de inwoners. Ik ga met hen in gesprek en wil kijken op welke manier hun wensen ingevuld kunnen worden. De oplossing voor die wensen is niet een herindeling, maar we moeten als gemeenten gezamenlijk een gemeenschappelijk beleid vaststellen.”

Schelberg oordeelde dat deze avond “een logisch gevolg was op de voorgaande vier informatieavonden” en liet weten: “Ik heb nooit zo begrepen waarom eerst Alkemade en vervolgens Kaag en Braassem een claim op het Lage Land legde. Grenzen kun je altijd ter discussie stellen, maar wij leggen ook geen claim op de 3e Poellaan (tussen Sassenheim en Lisse, red.). Vanaf het begin hebben we gezegd dat we zouden luisteren naar de wens van de inwoners. Als zij bij Kaag en Braassem wilden blijven, dan hadden we hen veel geluk gewenst.”

En wat als Provinciale Staten toch besluit om het gebied met de vier campings aan Kaag en Braassem toe te kennen? “Daar ga ik niet van uit, want het is de wens van de inwoners om bij Teylingen te komen. Provinciale Staten zullen toch ook met haar kiezers spreken, dus ik ga ervan uit dat zij het huidige besluit over nemen. Als ze dat niet zouden doen, zou ik met mijn wenkbrauwen fronzen.”