Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 januari 2011

“Groot utopisch karakter”

LISSE – Marius Nieuwenhuis zat ruim dertig jaar in het vak van bollenkweker en is al jaren fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie. Timmer overhandigde Nieuwenhuis enkele maanden geleden zijn ideeën en de voormalige bollenkweker heeft er een uitgesproken mening over.

“Hoewel ik de heer Maarten Timmer al meer dan veertig jaar ken als een zeer respectabel en vooral ook constructief denkend mens, ben ik toch bang dat deze visie over de toekomst van de bollensector een te groot utopisch karakter heeft. Recent heeft na zorgvuldige afweging de besluitvorming plaats gevonden in het kader van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport en is de Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) opgericht. Daarin is vastgelegd dat het bollenareaal binnen de zes GOM-gemeenten alleen mag worden aangetast wanneer de verloren bollengrond één op één wordt gecompenseerd in het GOM-gebied. Daarmee wordt het areaal eersteklas hyacintengrond vastgelegd op 2.625 hectare. Om die reden is het zeer onwaarschijnlijk dat de visie van de Heer Timmer gehoor zal vinden binnen de GOM.”

Nieuwenhuis vervolgt: “In de visie van de Heer Timmer zal het bollenareaal in het GOM-gebied beduidend afnemen en dat is dus in strijd met de afspraken. Het verschil met de situatie in Anna Paulowna is verder dat daar een geheel nieuw gebied werd ingericht. Zoiets is in de Bollenstreek met zijn historische verkaveling nauwelijks denkbaar, zeker nu al een groot gedeelte van het areaal in handen is van projectontwikkelaars.”
Toch heeft Timmer wel een punt waar het gaat om het betrekken van de Haarlemmermeer bij de Bollenstreek, zo vindt Nieuwenhuis: “Een groot aantal kwekers, vooral uit Noordwijkerhout, teelt daar al jarenlang Hyacinten. Volgens mij is zelfs de 525 hectare hyacinten, die als onderligger gebruikt is om te komen tot de genoemde 2.625 hectare, inclusief het areaal in de Haarlemmermeer. Klimatologisch is er geen verschil met de Bollenstreek en de aldaar geoogste hyacinten zijn van dezelfde kwaliteit. Niet lang geleden is aan de Driemerenweg een groot areaal kleigrond omgezet in eersteklas hyacintengrond door het onderliggende zand naar boven te halen. Daar zou nog voldoende areaal liggen om alle compensatie-eisen in te vullen. Wellicht biedt deze mogelijkheid dan ook de oplossing, niet alleen in het Keukenhof dilemma, maar ook voor alle andere plannen die in onze streek voor liggen.”