Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2011

Liever kernenergie dan windmolens

Minister De Jager bezoekt CDA-lezing

NOORDWIJK – Het bijzetten van stoelen tijdens een campagneactiviteit is altijd een goed teken. De grote belangstelling voor de CDA-lezing over duurzaamheid werd met name veroorzaakt door de komst van minister Jan Kees de Jager. Samen met lijsttrekker voor Provinciale Staten Liesbeth Spies en gedeputeerde Asje van Dijk was hij de publiekstrekker.

Voorafgaand aan de lezing hadden enkele CDA-intimi een diner, waar de minister verlaat aanschoof. Arjan Slobbe, voorzitter van de NOV Noordwijk, haakte hier met een kwinkslag op in: ‘U was iets te laat voor het diner; misschien wel omdat de Rijnlandroute nog niet is aangelegd. Denk en praat niet te lang over deze infrastructuur, maar doe het nu!’ Spies sprak over de drie D’s: Democratie, Duurzaamheid en Daadkracht, waarna De Jager het woord nam.

Hij vertelde onder meer: ‘Ondernemerschap en duurzaamheid zijn mij uit het hart gegrepen. Het bevorderen van ondernemerschap, duurzaamheid en vereenvoudiging zijn kernwoorden waar we ons op richten. Daarom zorgen we voor minder regels, komt isolatie in het lagere btw-tarief en is energiebesparing aftrekbaar voor bedrijven. We moeten de ondernemers helpen uit de crisis te komen, want als het beter wordt, moeten zij ook de schatkist weer vullen.’

De Jager werd gevraagd om de Rijnlandroute te promoten bij zijn collega-minister Melanie Schultz, maar de vraagsteller kreeg nul op zijn rekest: ‘Ik ga zelfs niet tijdens de verkiezingscampagne met een zak geld naar de regio, want dat komt uit uw zakken.’ De minister liet weten dat de regering de komende jaren niet inzet op wind- en zonne-energie: ‘We kunnen energie niet uit zon of wind halen; die kunnen geen energie opslaan. We proberen met het belastinggeld zoveel mogelijk rendement te halen en kernenergie maakt daar de komende jaren onderdeel van uit.’ Er worden nog wel windmolens geplaatst, maar niet op zee; dat is te duur. Op het land wil niemand die torenhoge molens in de buurt hebben, dus De Jager kijkt naar de Maasvlakte om daar de windmolens te bouwen.