Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2011

Nieuw boek over molentimmerman in de maak

LISSE – De auteur Bert Kölker, bekend van zijn boekje over de grenspalen in Lisse, zet zich in om een nieuw schrijfwerk te realiseren: ‘De Kroniek van de Lisser timmerman’, gebaseerd op de van 1765 tot 1839 levende timmerman Cornelis van der Zaal die alle molens in de streek onderhield. Eerder al verscheen het boek ‘In de schaduw der molenwieken’, maar Kölker heeft van de nazaten van Van der Zaal diens dagboek gekregen, met unieke historische informatie. Maandag 17 januari gaf hij tijdens de vergadering van de commissie Culturele Zaken meer informatie over dit boek dat onder auspiciën van de Vereniging Oud Lisse zal verschijnen.

Van der Zaal heeft het feitelijke dagboek rond 1820 geschreven en hij laat weten wat hij gedaan heeft aangaande het onderhoud van de molens in de streek. Deze man was een heel bekend Lissenaar, zo is de Kolfbaan door hem geïnitieerd. Kölker: ‘Het boek “In de schaduw der molenwieken” houdt op in 1798, maar daarna gaat Van der Zaal nog zo’n veertig jaar door met zijn activiteiten. Het begin van de 19de eeuw is ook het begin van de Franse tijd en daarna het koninkrijk. Van der Zaal schrijft over die interessante tijd, bijvoorbeeld de wijze waarop de ambtenarij toeneemt bij het herstel van het koninkrijk. Ook maakt hij zijn zoon helemaal zwart. Die zoon heeft overigens na de dood van zijn vader zelfmoord gepleegd.’

Van der Zaal beschrijft in het dagboek ook de 19 poldermolens en één korenmolen die hij onderhouden heeft, waarvan de oudste stamde uit de 15de eeuw. Kölker is onder de indruk van hoe dat onderhoud indertijd ging: ‘Er waren geen auto’s of heftrucks; alles moest met de hand gebeuren.’ Namens de VOL verzocht Wim Bosch de commissie om positief te staan tegenover een financiële bijdrage zodat dit boekje uitgegeven kan worden. Binnenkort krijgt de commissie een overzicht van de kosten, waarna een eindoordeel gegeven wordt. Wethouder Adri de Roon (D66) adviseerde om ook te kijken naar andere mogelijke sponsoren, zoals de Hollandse Molenstichting.