Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2011

Foreholte is scheidsrechtersproof

VOORHOUT – Voetbalvereniging Foreholte loopt ver voor op de voetbalclubs elders in Nederland. Als een van de eerste verenigingen zal Foreholte voldoen aan de KNVB-eis om alle wedstrijden door gelicentieerde scheidsrechters te laten fluiten. Dankzij een scheidsrechtersopleiding die de club tweeënhalf jaar geleden startte, zijn er nu al zestig leden gediplomeerd fluiter.

De KNVB heeft bepaald dat in 2014 alle wedstrijden gefloten moeten worden door gediplomeerde scheidsrechters en Foreholte sprong hier in 2008 op in. Willem van Dijk, Martin Weijers en Jan Regeer zetten een scheidsrechterscommissie op om de jeugdleden en oudere leden te motiveren voor het fluiten van wedstrijden. De eerste cursus Pupillenscheidsrechter werd afgerond door 18 spelers tussen 12 en 14 jaar, waarna ook enkele ouders de cursus Basis Opleiding Scheidsrechters Veld volgden. Momenteel zijn er meer dan zestig leden die de wedstrijden fluiten, zodat ruim 80% van de wedstrijden geleid worden door een gediplomeerd scheidsrechter.

Zondag 27 februari werden de scheidsrechters in het zonnetje gezet. Voorzitter Jan Regeer liet weten: ‘We zijn als vereniging bijzonder trots op deze mensen. Daarom krijgen alle scheidsrechters een tenue, fluit en regenjack’ met een kostuum dwing je respect af. Bovendien staat er bij iedere wedstrijd een blauwe jas als scheidsrechtersbegeleiding.’ Gevraagd naar de kwaliteiten die scheidsrechters moeten hebben, sommen de aanwezigen onder meer op: ‘Sportief, onpartijdig, tegen een stootje kunnen en eerlijk zijn.’ Van Dijk voegt eraan toe: ‘De cursus zorgt ervoor dat je trots bent op wat je kunt en dat je iets doet voor het Voorhoutse.’

De 15-jarige Kay fluit de D-selectie en hoort bij de eerste lichting van de Foreholtescheidsrechters: ‘De cursus heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Door het nemen van beslissingen op het veld, voel je jezelf daarbuiten ook verantwoordelijker.’ De twee jaar oudere Rick is ook enthousiast: ‘In dit vak is het belangrijk om rust uit te stralen en zelfverzekerd op te treden.’ Op deze wijze woorden haakte de 12-jarige Rick in: ‘Ik heb nu twintig E- en F-wedstrijden gefloten. Het moeilijkste is om te kijken of de bal wel in het doel zit of niet. Als ik twijfel, zeg ik dat de bal er niet in zit. Ik wil dit blijven doen, naast het voetballen.’

Fluiten blijft vrijwilligerswerk, daarom is de club op zoek naar uitbreiding van het aantal scheidsrechters. Ook mensen die geen lid zijn van Foreholte, maar wel affiniteit hebben met het voetbalspelletje, kunnen scheidsrechter worden. Voor meer informatie over het volgen van een cursus: www.foreholte.nl.