Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2011

Nieuw voor oud

NOORDWIJK – De komende twee weken wordt bij iedereen de oude vuilnisbak vervangen door twee nieuwe exemplaren. Waar tot nu toe het huisvuil en het gft-afval in één bak gingen, wordt dat voortaan strikt gescheiden. Wethouder Martijn Vroom (CDA) overhandigde maandag 4 april de allereerste exemplaren aan inwoner Martin Zandwijk, woonachtig aan de Vogelaardreef.

In totaal worden zo’n 8.000 bakken opgehaald en circa 16.000 nieuwe bakken neergezet. De nieuwe bakken worden aangeleverd door een bedrijf gevestigd in België, in opdracht van de firma Otto. Rens Harteman is werkzaam bij Otto en hij weidt uit over het lot van de oude bakken. ‘Die worden gerecycled en tot granulaat vermalen. Daarna worden ze hergebruikt als parkeerpaaltjes en banken. Of weer als containers.’ De inwoners zijn verplicht om de oude bak in te leveren, al wordt hier niet strikt op gecontroleerd. De praktijk wijst uit dat er nogal wat mensen zijn die hun oude bak gebruiken voor de opslag van bijvoorbeeld konijnenvoer of als compostbak.

Vroom overhandigde de eerste exemplaren en toonde dat de gemeente op de kleintjes heeft gelet. ‘Het zijn twee grijze bakken en het exemplaar voor het gft heeft een groen deksel. Daar is bewust voor gekozen, want als de inwoners kiezen voor een grote groene container, hoeft alleen het deksel vervangen te worden. Daar komt bij dat de grijze bakken beter te recyclen zijn; voor 1/3de kunnen deze bakken hergebruikt worden. Zandwijk constateert tevreden: ‘Het is prima om m’n oude bak voor deze nieuwe exemplaren om te ruilen. Ik heb er geen probleem mee.’