Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2011

Deel dorp welstandsvrij

LISSE – In grote delen van het dorp mogen de inwoners binnenkort zelf bepalen hoe ze hun woning gaan opvrolijken danwel uitbreiden. Het college van burgemeester en wethouders liet dinsdag 17 mei weten het welstandsbeleid te ‘dereguleren’. Dit houdt in dat woningen in onder meer de Poelpolder en De Engel zonder toestemming van de Welstandscommissie kunnen worden opgeknapt of veranderd. Wel blijft de gemeente kijken of er geen ‘rare dingen’ gebeuren, zo stelde wethouder Adri de Roon (D66).

De wethouder toonde zich tevreden met dit college-initiatief. ‘Deregulering is een speerpunt van deze coalitie. We hebben er niet voor gekozen om Lisse helemaal welstandsvrij te maken, want dat zou weer teveel van het goede zijn.’ Tekeningen tonen aan dat het centrum van het dorp, tussen de Heereweg, Zwanendreef, Laan van Rijckevorsel, Gladiolenstraat en Nassaustraat, welstandsplichtig blijft. Dat geldt ook voor het hele buitengebied en de lintbebouwing aan weerzijden van de Heereweg.

De Roon: ‘Het buitengebied hebben we welstandsplichtig gehouden in verband met de kwetsbaarheid; we willen dat gebied zoveel mogelijk open houden. We overwegen nog of we de bedrijventerreinen en het winkelgebied Poelmarkt welstandsvrij maken. Hierover willen we in overleg gaan met KCL en BCL.

Voor het gebied waar geen welstandstoets meer zal gelden, ligt nog wel een addertje onder het gras. De Roon: ‘Er is het risico dat rare dingen gebeuren en daarom hebben we een excessenregeling voor zaken die we niet kunnen tolereren. Dan gaat het bijvoorbeeld om een ernstige ontsiering van een gebouw door het gebruik van laagwaardig materiaal dat afzichtelijk is. In zulke gevallen zullen we achteraf optreden. Het gaat in zo’n geval niet om smaak, maar er wordt gekeken of het pand verwaarloosd is of dat het kleurenwerk contrasterend is met de omgeving.’ Het is dus niet aan te raden om uw huis pimpelpaars te verven. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het collegevoorstel.