Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 augustus 2011

Meerjarenraming mensen met dementie

Momenteel zijn er circa 230.000 mensen in Nederland met de diagnose ‘dementie’. Geschat wordt dat daarnaast nog ongeveer 30.000 mensen deze ziekte wel hebben, maar waarbij nog geen diagnose is vastgesteld. In 2050 zullen in Nederland een half miljoen mensen leiden aan dementie, zo is de voorspelling. Momenteel wonen in heel Zuid-Holland Noord ruim 5.000 thuiswonende dementerenden. Het aantal betrokken mantelzorgers voor deze mensen is ruim 1.500.

Binnen de gemeente wonen 523 mensen die leiden aan deze ziekte, waarbij de kwaliteit van de hersenen iedere dag een beetje meer aftakelen. De gemiddelde levensverwachting na constatering van deze ziekte is acht jaar. De komende twintig jaar zal het aantal mensen met dementie met 47% stijgen.

Dementie komt voor bij ongeveer 6% van de mensen ouder dan 60 jaar en bij maar liefst 20% van de senioren ouder dan 80 jaar. 70 % van de mensen met dementie woont thuis en blijft dit doen tot zes jaar na de diagnosestelling. De laatste circa twee jaar worden doorgebracht onder intensieve begeleiding, meest in een instelling. De Ziekte van Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm van dementie.