Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2011

Ouderenbonden komen op voor belangen senioren

LISSE – Om aandacht te schenken aan de senioren, wordt sinds 1990 de Internationale Dag van de Ouderen op 1 oktober georganiseerd. Ook in Lisse vinden ter ere van die dag op vrijdag 30 september speciale evenementen plaats om de zestigplussers te laten genieten van een gezellig dagje uit. De ouderenbonden PCOB, ANBO en KBO hebben in samenwerking met het Krantcafe de handen ineen geslagen om het ultieme vermaakprogramma te realiseren.

Zo’n dagje uit is natuurlijk wel aardig, maar hoe noodzakelijk zijn de ouderenbonden nog hier in Nederland? Het overgrote merendeel van de senioren die hebben via allerlei VUT- en pensioenregelingen allang voor zichzelf gezorgd. Zij kunnen onderhand toch prima voor zichzelf zorgen? Deze vraag is vloeken in de kerk voor de vertegenwoordigers van de ouderenbonden en ze reageren alert: ‘Er is absoluut behoefte aan de ouderenbonden! De politiek heeft dan wel aandacht voor de ouderen, maar wij willen veel meer voor de ouderen bereiken, dan dat de politiek kan bieden’, betoogt Bram Marseille (PCOB) vurig. ‘Daarom nemen we wel eens het initiatief om gezamenlijk actie te ondernemen, zoals deze Dag van de Ouderen.’ Ook op andere gebieden zijn de ouderenbonden actief, informeert Cor Kool (ANBO), ‘Bijvoorbeeld waar het gaat om het invullen van de belastingpapieren voor mensen die dit absoluut niet zelf kunnen’. Ook zitten de ouderenbonden in de besturen van verschillende belangenorganisaties, zoals de Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL), Seniorenraad en de Stichting Paraplu.

Onlangs is de Stichting Paraplu opgezet; de vrijwilligers hiervan nemen de sociaal-culturele activiteiten over van de SWOL. Hierdoor is het gevaar geweken dat een groot aantal sociaal-culturele activiteiten ophouden te bestaan. Als dat zou gebeuren, dan zouden veel senioren vereenzamen. Rineke van Pijpen vindt de noodzaak van de Stichting Paraplu overduidelijk: ‘Er zijn een heleboel ouderen die alleen van de AOW moeten leven. We zijn eraan gewend geraakt dat de overheid alles regelt en subsidieert, maar die tijd ligt achter ons. Daarom is het noodzakelijk dat de senioren naar dit soort activiteiten kunnen gaan; dat werkt preventief tegen de vereenzaming.’

De Dag van de Ouderen wordt in Lisse op vrijdag 30 september gevierd. Er is dan een ochtend- en middagprogramma, waar alle senioren uit heel Lisse aan kunnen deelnemen. De organisatoren laten weten te rekenen op minimaal twee keer honderd mensen. Dit jaar wordt een kleine bijdrage van twee euro gevraagd; dit is om de kosten te dekken, maar ook om ervoor te zorgen dat de mensen die toegezegd hebben te komen er ook daadwerkelijk zullen zijn.

De ochtendsessie vindt plaats in ’t Poelhuys (10:00 uur -13:00 uur), de middagsessie in de Beukenhof (14:00 uur – 16:45 uur). Na de koffie met gebak wordt de eenakter ‘De deurwaarder’, over het proces van ouderen, getoond. Hierna krijgen de aanwezigen informatie over brandveiligheid (’s ochtends) en over de Wereldwinkel Lisse (’s middags). Bezoekers kunnen ’s ochtends genieten van operette- en musicalmuziek van La Musiquette en ’s middags van het Fischer Kwartet; een trio dat oude Nederlandse liedjes zingt. Vrijdag 16 september van 10:00 tot 12:00 uur kan iedere senior van Lisse zich aanmelden in de Beukenhof of in ’t Poelhuys.

Op de foto, v.l.n.r.: Diny van der Zwet (Krantcafé Lisse), Bram Marseille (PCOB), Cor Kool (ANBO), Lenie van Velzen (KBO), Hans Hoogenbosch, Rineke van Pijpen. Verhinderd voor de foto waren: Jeen en Riny Gehrels en Cees ter Wolbeek, leden van de werkgroep.