Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2011

Flinke investeringen in onderwijs

NOORDWIJK – Als het aan wethouder Martijn Vroom (CDA) ligt, wordt er geen cent meer bezuinigd op het onderwijs. Voor het gymnastiekonderwijs is er een nieuwe constructie bedacht, waarbij de gemeente nog altijd zo’n twee ton mee betaalt en ook investeert de gemeente veel geld in de nieuwbouw van het Northgo College (10,5 miljoen euro), Brede School Boechorst (7 miljoen euro), de verbouwing van de peuterspeelzalen in de Bronckhorstschool (770.000 euro) en het brede schoolconcept voor de Zeehonk (210.000 euro).

Waar andere gemeenten nu fors bezuinigen op het onderwijs, houdt Noordwijk dertien belangrijke projecten overeind en investeert hiermee 917.000 euro. ‘We willen de kinderen gezond houden met het gymnastiekonderwijs, bij de les houden door hen te informeren over de zee en de natuur en hun veel laten leren door het vergroten van hun weerbaarheid en hun begeleiding te verbeteren.

Een grote kostenpost op de begroting is het leerlingenvervoer voor Noordwijkse kinderen die naar een speciale school gaan. ‘Als je in een rolstoel zit, kun je niet fietsen’, vertelt de wethouder. De vervoerskosten bedragen 350.000 euro per jaar en de gemeente hoopt in 2012 met behulp van een ‘efficiënte aanbesteding’ hier veel geld op te kunnen besparen. Ook bekijkt de wethouder of er zogeheten ‘afstandscriteria’ kunnen worden ingevoerd, waarbij de ouders de eerste kilometers vervoer voor hun eigen rekening kunnen nemen. Retorisch stelt Vroom: ‘Moet je wel met de taxi, als je naast de school woont?’

De subsidie voor het schoolzwemmen voor Noordwijkse groep 5 kinderen zonder zwemdiploma en met financieel minder draagkrachtige ouders, blijft bestaan. Ook blijft de gemeente geld uitgeven aan het praktisch verkeersexamen voor groep 8-leerlingen (2.500 euro), een Anne Frank-krant met informatie over de Tweede Wereldoorlog (500 euro) en weerbaarheidtrainingen tegen pesten (6.000 euro). De ‘zee- en afvallessen zijn uitgebreid met informatieve lessen van het Wereld Natuur Fonds: 8.500 euro. Vroom: ‘We willen dat kinderen heel actief betrokken zijn bij het lokaal erfgoed, dus daarom nemen medewerkers van het Erfgoedhuis hen mee naar de Atlantic Wall, de Ruïne van Teylingen en de Space Expo.’ Via het ‘Kunstmenu’ komen de Noordwijkse leerlingen in aanraking met het theater(vak).

In de buurgemeente Teylingen wordt de onderwijsbegeleiding afgeschaft, maar Noordwijk blijft hiervoor 70.000 euro reserveren, zodat kinderen die sociaal-emotioneel niet gemakkelijk mee kunnen komen toch aparte ondersteuning kunnen blijven ontvangen. Daarnaast maakt Vroom zich hard voor immigrantenkinderen die hier blijven, zodat zij zo snel mogelijk Nederlands kunnen leren. ‘We hebben het dan bijvoorbeeld om kinderen van Poolse komaf, die samen met hun moeder de vader zijn nagereisd naar Nederland. Die doelgroepkinderen hebben vaak een enorme taalachterstand en we willen dit probleem in regionaal verband oppakken. Kinderen leren namelijk een taal sneller als ze drie zijn, dan wanneer ze dertien zijn. Elke euro die je hierin steekt, krijgt de samenleving zesvoudig terug.’ Er bestaan plannen om dit regionaal op te pakken om zo alle circa twintig kinderen om wie het gaat te kunnen bereiken.

Ook voor de jongste kinderen met een taalachterstand heeft de gemeente 100.000 euro over om hen een aantal uren per week mee te laten draaien in de peuterspeelzalen. ‘Dat is voor deze kinderen van ouders die geen of onvoldoende werk hebben een goede mogelijkheid om toch de taal te leren en ervaringen op te doen bij het spelen in groepsverband.’

In deze tijd van bezuinigingen; kan de wethouder beloven dat er geen cent meer weggehaald wordt bij het onderwijs? Vroom: ‘We hebben al een forse financiële slag geslagen waar het gaat om het gymnastiekonderwijs en de nieuwe gebouwen. Bepaalde zaken kunnen wel efficiënter, zoals het leerlingenvervoer. We gaan niet zeggen dat zoiets niet meer gebeurd, maar ik zal er wel mijn best voor doen om eventuele nieuwe bezuinigingen niet voor het onderwijs te laten gelden.’