Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 november 2011

Meer schoffelen voor een levendig dorp

OEGSTGEEST – Van een ‘groen dorp met een bruisend randje’ moet de gemeente in 2020 omgevormd zijn tot een ‘levend dorp met een gemeenschap in beweging’. Er moet dan niet alleen rust zijn in het dorp, maar ook ‘reuring en rust’. Dit zijn twee van de conclusies die staan in de toekomstvisie ‘Oegstgeest in beweging’, die tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 27 oktober besproken wordt. Of Oegstgeest in 2020 nog een zelfstandige gemeente zal zijn, komt in deze visie niet aan de orde.

Oegstgeest heeft geen nieuwe bouwlocaties meer, zodat er letterlijk weinig ruimte is om nieuwe projecten te ontwikkelen. Daarom richt de gemeente zich op het ‘behouden van al het goede’, maar wil het bestuur ook werken aan een ‘levendig, aantrekkelijk dorp’. Of, in ambtelijke taal: ‘Wie meebeweegt, staat niet stil’. Duurzaamheid is een van de toverwoorden; zo moet het milieu zo min mogelijk belast worden en wil het bestuur het aantal kansarmen verminderen.

Waar het gaat om het groenonderhoud, wil de gemeente de inwoners betrekken bij het schoffelen. ‘Het groen is van en voor iedereen. Buren en bewoners nemen graag de schoffel in de hand om dit mooi te houden’, zo stelt de visie utopisch. Ondernemers moeten de kans krijgen om allerlei activiteiten op te zetten langs (water)routes en plassen. Dit kunnen een kinderboerderij, dorpsboomgaard, schooltuinen, maar ook kleinschalige horeca zijn.

De gemeente wil de culturele activiteiten blijven ondersteunen, al wordt dat in de toekomst minder met geld en meer met woorden en daden. Gedacht wordt aan het inzetten van de sociale media of het beschikbaar stellen van ‘multifunctionele locaties’. De visie stelt: ‘U vraagt, wij draaien heeft zijn glas verloren. De gemeente grijpt niet automatisch naar financiële middelen om de sociale cohesie te bevorderen.’

Waar het gaat om het winkelen, gelooft de visie nog altijd in een gevarieerd en hoogwaardig winkelaanbod. De explosieve groei van de internetverkopen doen hier niets aan af: ‘Digitaal shoppen raakt steeds meer ingeburgerd, maar consumenten hebben nog steeds behoefte aan tastbare, uitnodigende en onderscheidende winkels’. Waar het gaat om haar plaats in de regio, zet de gemeente in op samenwerking.

De gemeente heeft 1,7 miljoen euro gereserveerd om projecten voor ‘Oegstgeest in beweging’ op te zetten. Een groot deel van dit geld (725.000 euro) gaat naar de ‘kwaliteitsverbetering van de organisatie’. Ook wordt tot 2014 een bedrag van 35.000 euro per jaar uitgegeven aan een zogeheten ‘duurzaamheidsmedewerker’.