Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2011

Verhuurmakelaars onder vuur

STREEK – Je verhuurt je woning en vervolgens wordt het huis misbruikt om er een wietplantage in aan te leggen. Of de huurder vertikt het om de huur te betalen. Wie naar een andere woning verhuist en tijdelijk zijn huis wil verhuren kan de hulp inroepen van een verhuurmakelaar. Deze bedrijven zoeken huurders voor de woning en krijgen een vergoeding voor hun diensten. De druk om een vrijgevallen woning zo snel mogelijk te verhuren is echter immens en daarom wordt een potentiële huurder niet altijd grondig gecontroleerd op zijn achtergrond en financiële situatie. Met alle nare gevolgen van dien.

Na geconfronteerd te worden met klachten over collega-verhuurmakelaars hebben twee ondernemingen, Netwerk Wonen en 123 Wonen, de handen ineen geslagen. “Inderdaad gebeurt het nog regelmatig dat collega-verhuurmakelaars een steekje laten vallen. Het lijkt er op dat courtage soms belangrijker is dan een goede screening.” Aan het woord is Martin Grannetia van Netwerk Wonen. “Wij adviseren eigenaren om soms af te zien van een huurcontract omdat er enige zaken bij de screening niet 100% kloppen.” Hij vindt dat het niet alleen tijd is voor een geschillencommissie, maar ook voor een kwaliteitslabel voor verhuurmakelaars.

Alex Faraco van 123 Wonen stelt: “De makelaardij is een vrije markt; iedereen kan een verhuurmakelaardij opstarten; deze markt is sterk in opkomst en er is snel geld te verdienen. De verhuurmarkt moet beter gereguleerd worden, want deze kantoren komen nu als paddenstoelen uit de grond. Aan huurders is nooit een gebrek, maar het gaat ook om de kwaliteit van die huurders. Er wordt heel snel bemiddeld, verhuurmakelaars bieden een woning aan en stellen een huurcontract op zonder te screenen.”

De verhuurmakelaars willen een keurmerk opzetten. Ook wordt overwogen een geschillencommissie danwel branchevereniging voor verhuurmakelaars te realiseren, zodat het kaf van het koren kan worden gescheiden. “Om verder te komen moeten we ook draagvlak vinden bij de politieke partijen. De huurwetgeving is niet meer van deze tijd; als er wangedrag van de huurder is, heeft de verhuurder weinig mogelijkheden”, aldus Faraco. Grannetia vult aan: “Er mag geen sprake meer zijn van dubbele courtage. We moeten een gezondere branche hebben, waardoor mensen die in aanraking komen met malafide of minder deskundige verhuurmakelaars een stap verder komen. Niet alle verhuurmakelaars in Nederland zijn malafide, maar er zijn toch wel heel veel verhuurmakelaars die te weinig vakkennis hebben, waardoor regelmatig misstanden ontstaan met soms dramatische gevolgen.”

Ook in de regio staan de verhuurmakelaars welwillend tegenover het oprichten van een keurmerk. Niels van der Vlugt, verhuurmakelaar van Woonmax in Noordwijk, staat positief tegenover de komst van een keurmerk. “Ik acht het niet noodzakelijk, maar het zou een goede zaak kunnen zijn. Afhankelijk van de kosten van het keurmerk en wat de toegevoegde waarde ervan is, zou ik me hiervoor willen opgeven. Het is goed dat er meer uniformiteit komt richting de eigenaren/verhuurders, maar ook de huurders.’ Met behulp van het keurmerk zou je jezelf als verhuurmakelaar kunnen onderscheiden.”

Arie Edelman, Noordwijks franchisenemer van Living Today, reageert: “Het is goed dat afspraken gemaakt worden tussen collega’s, zodat we op één lijn zitten voor de huurders. We moeten voorkomen dat de zaken langs elkaar heen lopen. Er zijn veel kleine verhuurmakelaars die tegen ons aanschurken en allerlei zaken voor zichzelf doen. Ik vind het een goede zaak om in de richting van een keurmerk te gaan.”