Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2011

Historische centenvondst op de Ezelwei

OEGSTGEEST – Een zoektocht met een metaaldetector over het terrein de Ezelwei van de IJsclub Oegstgeest heeft enkele opmerkelijke historische vondsten opgeleverd. Robert Binek verzamelde in tien uur enkele tientallen muntjes, kogels en een oude metalen gesp; de totale vondst overhandigde hij tijdens de algemene ledenvergadering aan het bestuur. De historische collectie krijgt een mooi plaatsje in het clubhuis, zo liet voorzitter Frans van Rijn weten.

Binek informeerde de leden dat hij, met toestemming, op twee verschillende zaterdagen met zijn metaaldetector over het weiland is gelopen. ‘De munten zaten tien tot veertig centimeter diep. Ik heb hier vijf keer zoveel gevonden als normaal, maar de kwaliteit van de vondsten is wel iets minder dan gemiddeld. Dat komt vanwege de zure grond; die tast met name de Julianamuntjes aan.’

Toch zaten er enkele fraaie exemplaren tussen: een paar oude Nederlandse Duiten en een Willemcent uit circa 1820. De oudste gevonden munten zijn afkomstig uit 1750. Daarnaast vond Binek een zinken cent uit de oorlog (1943) en een paar musketkogels. De verschillende centen, stuivers en guldens uit de Julianatijd maakten het geheel compleet. Dat er veel munten uit de jaren ’60 bijzaten, verraste het publiek niet. Een van hen wist te melden dat in vervlogen tijden op de Ezelwei een zomerkamp werd gehouden. ‘Heb je ook nog een horloge gevonden, dat ik hier verloren ben?’, vroeg een ander lid van de IJsclub tot slot. Helaas; het bleek niet zo te zijn. Als dank voor zijn historische giften, ontving Binek het boek ‘Vier eeuwen schaatsen in Oegstgeest’.