Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2011

Nieuwe wet hakt er op in

NOORDWIJK – Gezinnen waarbij twee of meer mensen een uitkering ontvangen, moeten het vanaf 1 januari nog maar doen met één uitkering. De leden van de commissie DWB zagen zich woensdag 7 december gedwongen om met dit nieuwe landelijke beleid akkoord te gaan. Vanaf volgend jaar worden namelijk de regels voor de Wet Werk en Bijstand aangescherpt.

Commissielid B. Mulder (Puur Noordwijk) deed dit met pijn in het hart. ‘Een aantal inwoners zal het moeilijker krijgen. Kunnen we deze mensen steunen? Ik voorzie een grotere toeloop in de aanvragen voor schuldhulpverlening en daar zitten we helemaal niet op te wachten.’ Wethouder Gerben van Duin (Puur Noordwijk) liet weten dat op dit moment nog geen lokale hulpregeltjes opgesteld kunnen worden, omdat de volledige wet pas op 15 december door de Tweede Kamer goedgekeurd wordt. Wel liet hij weten: ‘De consequenties van de wetgeving kunnen heel fors zijn. Binnen gezinnen waar meerdere mensen een wbw uitkering hebben, zullen ze het met minder moeten doen. Op dit moment is de wet redelijk stringent en is er geen ruimte voor uitzonderingen. Zodra de wet helder is, kunnen we kijken welk maatwerk in Noordwijk wel mogelijk is. Dan kunnen moties ingediend worden.

Zijn collega-wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) vulde aan: ‘Gezinnen die voorheen met drie mensen een uitkering ontvingen, maar teruggaan naar één uitkering, zien hun inkomsten met 2/3de achteruitgaan. Daar is geen lokaal maatwerk op mogelijk. Dat gaat er enorm op inhakken.’ Er is nog een kleine hoop: als de Tweede kamer niet akkoord gaat met het voorstel, worden ook de nieuwe maatregelen niet in Noordwijk ingevoerd.