Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2011

Op stap met de wijkagent

TEYLINGEN – De jeugdoverlast is sterk verminderd, zo lieten politie, boa’s en jongerenwerkers onlangs weten. Maar is dat ook zo? Afgelopen weekend ging journalist Joep Derksen mee op pad met wijkagent Peter de Boer, politievrijwilliger Henny van Dam en jongerenwerker Johan van Weeghel.

Als voorbereiding op een lange nacht spreken de drie mannen de plekken door die met de politieauto bezocht worden. Onlangs was geklaagd over jongeren die overlast veroorzaken op de Willem Warnaarlaan in Sassenheim. Dat werd vrijdagavond 25 november het eerste controlepunt, maar er waren geen jongeren te zien. Twee andere voormalige notoire hangjongerenplekken, het Raadhuisplein en het station in Voorhout, lagen er ook rustig bij. Verwachten de handhavers dat het nieuwe station Sassenheim een hangplek wordt? Van Dam bevestigt dit: ‘Zeker, en dan gaat het met name om de fietstunnel en de McDonald’s die daar komt.’ De Boer liet weten dat de gemeente, boa’s, NS en agent Bas Slutter samen een plan opstellen om de jeugdoverlast zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken. ‘In de afgelopen jaren is juist door preventie en repressie het aantal meldingen flink gedaald.’

Het vroegtijdig in de gaten krijgen van jongeren die op straat hangen, is belangrijk voor het voorkomen van overlast, zo laat Van Weeghel weten: ‘Het is veel beter om jongeren van 12 te corrigeren, dan wanneer ze een jaar of 16 zijn.’ De handhavers bezoeken het Oosthoutpark; daar zit een groepje jongeren in het donker aan een parktafel. De jongens en meisjes groeten de volwassenen hartelijk en gaan graag op de foto. Op de vraag wat ze in het park doen, antwoordt de tiener Emily: ‘We zaten in twee groepen aan het chillen en kenden elkaar niet. Maar sinds vanavond hebben we nieuwe vrienden.’ Demir en Ralph vinden het een goede zaak dat er controle wordt uitgeoefend: ‘Het is fijn dat ze langskomen. Het geeft een beschermd gevoel.’

De jeugd geeft ook bruikbare tips over andere jongeren die mogelijk overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld waar het gaat om degenen die regelmatig vuurwerk afsteken in het Oosthoutpark. Enkele namen worden genoemd. Later in de nacht wordt de politie te hulp geroepen voor een melding van een poging tot inbraak in de Julianalaan. De bewoner betrapte de inbreker toen hij een ruitje wilde forceren. Hij pakte een samoeraizwaard, waarna de dief angstig wegrende. Hij is nog voortvluchtig.

Hetzelfde geldt voor een fietsendief. Midden in de nacht reden collega’s van De Boer en Van Dam met een onopvallende surveillancewagen langs het station van Voorhout. Daar zagen ze dat een fiets werd meegenomen. Op het moment dat ze de fietsendief aanspraken, gooide hij de fiets neer en ging er als een spoor vandoor richting de Beukenrode. Ondanks een korte achtervolging kon de politie deze verdachte niet aanhouden; hij had zich verstopt.

De nacht eindigde in Sassenheim; daar voorkwam De Boer wellicht een groot ongeluk. Jongeren die van een uitgaansnacht terug kwamen, vonden het blijkbaar grappig om een groot reclamebord van een hengelsportbedrijf midden op de weg bij de Bernardus te plaatsen. In het donker had daar gemakkelijk een auto of motorrijder tegenaan kunnen rijden, met alle mogelijke gevolgen van dien. De Boer haalde het bord weg om ongelukken te voorkomen. Aan het eind van de nacht ging de journalist naar huis, maar moest De Boer nog een uur doorwerken om al het papierwerk in te vullen.