Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 januari 2012

Marius Nieuwenhuis Politicus van het Jaar

LISSE – De nieuwe Politicus van het Jaar is Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie). Hij wordt geroemd voor zijn constante bijdrage aan het politieke debat. ‘Goedkoop scoren’ is hem vreemd en regelmatig houdt hij zich gedurende de discussies vast aan zijn principes. Nieuwenhuis ontving de Ine Elzinga prijs tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie van maandag 2 januari uit handen van oud-winnaar Hans de Jong.

Ieder jaar bepalen de politiek journalisten van de lokale media wie er excelleerde op het politieke vlak. De jury bestaat uit de raadsverslaggevers van het Witte Weekblad en de Buijze Pers, aangevuld met twee burgers met een bovengemiddelde belangstelling voor pers en politiek. De jury kenschetst Nieuwenhuis als een man die volgens zijn geloofsprincipes spreekt en handelt, maar daarbij het algemeen belang van de Lissese burgers in het oog wenst te houden.

In het juryrapport staat onder meer: ‘Marius is niet direct een spreker waarbij je in stille bewondering luistert naar zijn kunst van redeneren, maar hij heeft daarnaast wel de kracht om de aandacht op hem en zijn standpunt te vestigen. Hij is er ook de man naar om in tijd van recessie met beide benen op de grond te blijven staan en het invullen van kostbare ambities uit te stellen. Tevens manifesteert Marius zich erg goed in zijn functie als vervangend voorzitter (burgemeester) tijdens raadsvergaderingen, zoals hij al eerder commissievergaderingen goed leidde.’

Veel punten scoorde Nieuwenhuis bij een debat over het ondertekenen van een contract om een iPad van de gemeente te ontvangen. Hij gaf aan in een dilemma te zitten; niet vanuit principiële overwegingen, maar louter en alleen omdat hij niet kon garanderen het apparaat voor minder dan het toegestane privé gebruik te zullen gebruiken. Het rapport besluit: ‘En Marius is tevens een van de weinige raadsleden die zich veel onder de bevolking begeeft, naar hen luistert en zo nodig daarover aan de bel trekt. Kortom: volgens de jury een politicus die het terecht toekomt tot politicus van het jaar uitgeroepen te worden.’

In voorgaande jaren waren de winnaars achtereenvolgens: Cees Verburg (2003 en 2008), Hans de Jong (2004), Bas Brekelmans (2006), Joke Vermeulen (2007) en Dolf Kistemaker (2010). Voorafgaand aan een verkiezingsjaar wordt de prijs niet uitgereikt.