Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2012

Bibliotheek blijft in Kloppend Hart van Warmond

WARMOND - Het bureau Atelier PRO Architecten b.v. mag het huidige cultureel centrum aanpakken. Zij waren winnaar in een Europese aanbesteding voor het project ‘Het kloppend Hart’. Maandag 13 februari ondertekende het bureau een overeenkomst met de gemeente Teylingen.

Het cultureel centruim, inclusief de buitenruimte wordt verbouwd, maar ook komt er nieuwbouw op deze locatie. De foyer wordt vergroot en de bar wordt verplaatst. Door de nieuwe positie van de bar wordt het mogelijk zowel de foyer als de bibliotheek-ruimte te bedienen. Hierdoor kan deze ook als grand café gaan functioneren. Bij de hobbyruimte komt een mediatheek / koffiecorner. ‘Hierdoor ontstaat een duidelijke en korte verbinding met het nieuwe deel’, aldus het voorstel van Atelier PRO. Het hobbylokaal wordt als multifunctionele ruimte opgenomen in de nieuwbouw.

Met dit nieuwe ontwerp wil het architectenbureau zorgen voor meer uitstraling en het verhogen van het gebruikersgemak. In het midden ligt een grote multifunctionele ruimte, die als speellokaal gebruikt kan worden. Maar door het openzetten van schuifwanden kan dit deel samengevoegd worden met de centrale ruimte.Aan de noordwestzijde van het gebouw wordt de peuterspeelzaal toegevoegd en de BSO vergroot. Ook moeten er tachtig parkeerplaatsen bijkomen. Om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen, wordt een verbindingsweg aangelegd tussen de Seminarielaan en de Laan van Oostergeest. De huidige eenrichtingsroute wordt op deze laatste laan dan omgedraaid. Fietsers en voetgangers krijgen hun eigen weg; in het verlengde van de Baan. Deze weg loopt tussen het Kloppend Hart en de Nederlands Hervormde Kerk.

Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek is blij dat de bibliotheek blijft bestaan. We hebben bibliotheek in combinatie met de schoolmediatheken voor de bevolking van Warmond en de leerlingen. Het blijft een vrijwilligersbibliotheek, maar ook is er professionele coördinatie. We hebben een bibliotheekvoorziening voor mensen tussen 0 en 99 jaar. Tegelijk nemen we de schoolmediatheken op in onze collectie.’

Een jaar geleden leek door de gemeentelijke bezuinigingen de Warmondse vestiging nog gedoemd te verdwijnen. Nu blijft deze bibliotheekafdeling toch bestaan; verkleint dit de kans op voortbestaan voor de Voorhoutse vestiging? Portengen blijft voorzichtig: ‘Een voorziening in Warmond is vanwege de kleinschaligheid altijd veel goedkoper dan welke voorziening dan ook in Voorhout. Er is een landelijke trend dat de bibliotheek meer richting het onderwijs gaat. Zo hebben we al drie bibliotheken gerealiseerd op scholen in Noordwijk en Oegstgeest. Maar Voorhout en Sassenheim zijn grotere woonkernen, waar je ook voorzieningen voor een breder publiek nodig hebt.’