Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 februari 2012

‘Het is nog niet gedaan’

LISSE – Vier maanden geleden floot de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders terug over een voorstel voor de financiering van FC Lisse. Het college vroeg en kreeg uitstel om haar financiële overzicht beter te onderbouwen. Gelukkig maar, want in deze periode kwam nog een lijk van 70.000 euro uit de FC Lisse kast, zo bleek tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 18 januari.

Die 70.000 euro is een boeterente, die opgelegd wordt om een lening eerder af te betalen. Voor huiseigenaren is dat een algemeen bekend gegeven, maar de gemeente werd totaal verrast door deze clausule. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) beantwoordde een vraag hierover van commissielid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie). ‘Wij realiseerden ons ook pas twee weken geleden dat er sprake was van een vergoedingsrente waar we geen rekening mee hadden gehouden. In het collegevoorstel is het wel genoemd, daar hebben we als college nog een besluit over genomen, maar het stond niet in het raadsvoorstel. Het was een onwelkome verrassing.’ Commissielid Jeanet van der Laan (Nieuw Lisse) vond het ‘knullig dat op het laatste moment de boeterente boven tafel komt’.

De wethouder wil niet ‘bij de pakken neerzitten’. Het college heeft een ‘worst case’ scenario bedacht voor het geval de Rabobank de 70.000 euro toch opeist wanneer de lening eerder wordt afbetaald. Brekelmans: ‘Dan is die 70.000 euro gewoon pech hebben en moeten we met FC Lisse een betalingsregeling afspreken. Die betalingsregeling gaat dan pas in over een jaar of tien en dan kan de schuld in twee jaar worden afbetaald. Dat is geld wat de FC Lisse toch al gepland had om de komende jaren te gaan betalen. Met de Rabobank hebben we gesproken over een manier hoe we dit losse eindje eventueel anders kunnen aanpakken. Mocht dat niet lukken, dan gaat de voetbalvereniging die schuld over een jaar of tien betalen.’ De Algemene Ledenvergadering moet nog over de totale financiële constructie haar akkoord geven.

Commissielid Andre Bostelaar (CDA) suggereerde om het bedrag van 70.000 euro gelijk te verdelen tussen de gemeente, FC Lisse en de Rabobank. ‘De gemeente heeft ook niet alles goed gedaan richting de FC Lisse. Als je toch 5 miljoen hebt gereserveerd, vind je dat half procent aan kosten ook wel in die vijf miljoen terug.’ Hij kreeg echter de andere partijen niet mee met dit voorstel.

Commissielid Bert Verdoes (PvdA) waarschuwde: ‘Met dit voorstel worden voor de komende tien jaar aannames gemaakt. Dan kan van alles gebeuren. Het is een soort God zegene de greep. Het moet niet zo zijn dat FC Lisse over twee jaar weer bij ons op de stoep staat, dus zorg voor goed financieel toezicht.’

Brekelmans stelde de commissieleden gerust: ‘We proberen niet ad hoc het ene gat met het andere gat te vullen. Ook FC Lisse wil haar leven beteren. De organisatie BDO gat de komende jaren een toezichthoudende rol vervullen. We gaan goede afspraken maken over handhaving en wat er gaat gebeuren als het fout gaat.’ Van der Laan vatte de gevoelens van de politici samen: ‘De club moet geholpen worden, maar FC Lisse kan de komende jaren niet achterover leunen: het is nog niet gedaan.’