Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 maart 2012

Nuttige informatieavond over WOZ

LISSE – Tijdens de WOZ-informatieavond van donderdag 1 maart kregen alle aanwezigen nuttige informatie. Na een welkomstwoord door wethouder Bas Brekelmans gaf WOZ-taxateur Hoogendoorn uitleg over de taxatiemethodiek, waarna teamleder Belastingen Nagtzaam de berekening van het tarief van de OZB toelichtte.

De lokale belasting OZB is in 1995 ingevoerd en sinds een paar jaar worden woningen ieder jaar geherwaardeerd. De waarde van een woning wordt onder meer bepaald door verkoopcijfers van vergelijkbare huizen, wijzigingen door nieuwbouw of uitbreiding en de vraagprijzen. Ook maakt de taxateur gebruik van actuele luchtfoto’s om de huizen te beoordelen.

In Lisse is de gemiddelde prijs van een woning vorig jaar met 3% gedaald. Dat betekent dat sommige huizen met zelfs 8% omlaag zijn gegaan, maar ook kunnen huizen in waarde zijn gestegen. Geregeld wordt bezwaar gemaakt tegen de opgelegde belasting en dan is het de taak van de gemeente om te controleren of dat bezwaar gegrond is. Allereerst wordt nagegaan of de woningen waarmee de woning is vergeleken in dezelfde omstandigheden verkeren of dat er verschillen zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Vervolgens zal de taxateur bepalen in welke mate de aanwezige verschillen waardedrukkend zijn.

Verschil wordt gemaakt tussen permanente en tijdelijke overlast. Overlast die mensen ervaren is niet altijd uit te drukken in een objectieve waarde. Een basisschool in de straat is bijvoorbeeld prettig voor mensen met kinderen, maar kan gelden als bron van overlast voor ouderen vanwege het lawaai. Bij het bepalen van de staat van onderhoud is het van belang of er sprake is van ernstige gebreken die direct aangepakt zouden moeten worden zoals rotte kozijnen, ernstige lekkage of ernstige verzakking.’

Fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) was ook aanwezig. Hij liet weten dat hij blij was met de aanwezigheid van de deskundigen. ‘Er werden heel veel vragen gesteld en af en toe ook gediscussieerd. Ik geloof zeker dat we volgend jaar weer zo'n informatieavond moeten houden. Dit moeten we dan ook aankondigen in een bijsluiter bij de OZB-aanslag. Wanneer er dan goed wordt uitgelegd dat een lagere waardebepaling niet automatisch leidt tot een lagere aanslag, zal dit kunnen leiden tot een lagere hoeveelheid bezwaren.’

Inwoners kunnen hun taxatiegegevens controleren via de site www.belastingenbollenstreek.nl. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de gemeente Noordwijk. T: 071 366 0255 of E: belastingen@lisse.nl.