Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

‘Nieuwbouwhuizen nog veel te duur’

LISSE – Het is nog maar vijf jaar geleden dat woningzoekenden elkaar verdrongen om de beste huizen te bemachtigen. Makelaars hadden de tijd van hun leven; als de ene koper niet wilde, stonden er tien te trappelen die wel een huis wilden en konden kopen. Nog altijd worden er woningen verkocht, maar de woningluchtbel is geploft. Gemeenten, overheidsinstellingen, makelaars en banken werken samen om de woningmarkt weer aan te trekken. De startersmarkt, die op dinsdag 10 april georganiseerd werd, was hier een voorbeeld van.

Wie voor gratis prullaria op de startersmarkt was afgekomen, had de avond van zijn leven: pennen, bloemen, notitieblokjes en pepermuntrolletjes; ze lagen er allemaal voor de heb. In het gemeentehuis stonden banken en makelaars met hun stands gebroederlijk naast elkaar opgesteld, wachtend op de starters om hen te overladen met informatie over de prachtige bouwprojecten die ooit gebouwd kunnen worden. Met schitterende namen als ‘Heerehof’ en ‘Oranjehof’.

Drie keer was er voor de starters de mogelijkheid om een korte presentatie te volgen, waarin Pim Beertema van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting hen informeerde over de mogelijkheden voor het verkrijgen van een starterslening. ‘Mensen die zes jaar onafgebroken in Lisse hebben gewoond en een nieuwe woning of appartement willen kopen, komen in aanmerking voor een starterslening. Dit kan voor huizen tot maximaal 214.380 euro, waarbij de hoogte van de starterslening maximaal 42.876 euro zal zijn.’ De eerste drie jaar hoeven de ontvangers geen rente over deze lening te betalen; de hoogte van de rente en aflossing is daarna afhankelijk van de stijging van de inkomens.

Na de presentatie stonden de hypotheekverstrekkers en huizenverkopers al weer klaar om de circa 20 geïnteresseerden te woord te staan. Het koppel Chantal Verhorst en Dennis van Nobelen nemen rustig de tijd om de voor hen meest geschikte woning uit te zoeken. ‘We willen ons breed oriënteren en wachten af op wat de huizenmarkt gaat doen. We willen kopen, zodra de huizenprijzen weer stijgen’, informeert Van Nobelen. ‘Ik vind de nieuwbouwhuizen nog erg duur’, vult Verhorst aan. ‘Bij het project Oranjehof koop je 58 m2 voor 159.500 euro, terwijl je elders in Lisse een complete eengezinswoning kunt bemachtigen voor 170.000 euro.’

Evert van der Kamp en Mandy Stavleu waren tevreden over de avond: ‘We hebben ons al ingeschreven voor en zijn ingeloot bij Oranjehof. De informatie die we kregen was ter bevestiging van wat we al wisten.’ Ook Chaveli Pattiapon en Stefan Schoofs vonden het een nuttige avond. Aangezien een van hun beiden door woongebrek in Lisse naar Hillegom is verhuisd, is niet zeker of ze voor een starterslening in aanmerking komen. Ze geven de moed niet op: ‘We gaan gewoon kijken wat er mogelijk is.’