Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2012

Regio is veiliger

STREEK – Het was in 2011 veiliger dan in het jaar daarvoor; de politie heeft minder aangiftes ontvangen voor woninginbraken, auto-inbraken en grote delicten. Wel zijn er nog veel uitdagingen waar de politie mee geconfronteerd wordt, zo laat Districtschef politie Jos Tonino weten: ‘Zoals de voertuigcriminaliteit, die met 7% is gestegen, met name in Katwijk en Hillegom.’

Als er sprake is van geweld, wordt bij 63% van de gevallen een verdachte aangehouden. Bij andere misdrijven zakt dit percentage naar 20%. Tonino was blij te kunnen melden: ‘Tot nog toe hebben we in 2012 geen enkele overval in het hele district gehad.’ Wellicht komt dat door het hoge percentage verdachten dat is opgepakt na een overval; in maar liefst 94% van de gevallen. Dat percentage daalt bij straatroof (81,8%), geweld (69%) en woninginbraken (slechts 5%). Veel aanhoudingen vinden plaats door meldingen van inwoners en het benutten van de social media, informeert de Districtschef.

De jeugdoverlast in Katwijk wordt de laatste tijd minder, terwijl in Lisse juist het aantal meldingen toeneemt. In Noordwijk houdt de politie de komende tijd in de gaten dat de horeca zich aan de gemaakte afspraken houdt. Ook wordt, mede door intensievere controles, het rijden onder invloed aangepakt. Dit doet de politie in samenwerking met het Regionaal Verkeershandhavingsteam (RVHT).

Om de opsporingskansen van misdrijven te vergroten, hangt bijna 24 uur per dag een politiehelikopter in de lucht. Deze helikopter is voorzien van de meest moderne snufjes, zoals infrarood- en hittecamera’s. Vroeger werden deze helikopters voornamelijk ingezet voor overvallen, maar tegenwoordig worden ze ook gebruikt na meldingen van bijvoorbeeld woninginbraken of hennepkwekerijen. En als verdachten worden aangehouden en veroordeeld, kunnen ze erop rekenen dat ze flink moeten lappen. In 2011 is bij hen 330.000 euro ingevorderd. Tonino: ‘Bij een hennepkwekerij rekenen we bijvoorbeeld uit hoeveel oogsten ze hebben gehad en hoeveel winst ze moeten terugbetalen.’ Vorig jaar zijn veertien kwekerijen ontmanteld, wat 45.000 euro in het laatje schoof.