NOORDWIJK – Waar het afgelopen jaar het ene na het andere bezoekersrecord werd verbroken bij de stamtafel, leek zaterdag 2 juni het mooie weer een ware spelbreker te zijn. Slechts een dertigtal mensen namen de moeite om in café Open Doors te praten over de Hoofdstraat en de uitgaansoverlast. De informatie-uitwisseling werd er echter niet minder interessant door.
Het spits werd afgebeten door Evert-Jan de Boer, Hema-ondernemer, die liet weten ‘trots’ te zijn op de Hoofdstraat. ‘Er zijn veel winkels, maar geen verszaken omdat modewinkels qua winstmarge beter kunnen functioneren.’ Er is nog een supermarkt vlakbij de Hoofdstraat, maar als het aan De Boer ligt, duurt dat niet lang meer. ‘We zijn bezig om de Vomar weg te krijgen van de Maarten Kruytstraat. Ook willen we allemaal onderkeldert parkeren realiseren. Blik onder de grond is beter dan blik op de grond.’ Ook het feit dat nog steeds iemand durft te wonen in de Hoofdstraat is een doorntje in het oog van de ondernemer: ‘Het gemeentebestuur moet minder mengverhoudingen met wonen en werken aanhouden. Wij leven van het toerisme. De meeste woningen in de Hoofdstraat zijn al weg en dat is mooi. Nog maar één huis is bewoond.’
Wiebe Feenstra, voorzitter van het Koopcentrum Hoofdstraat vond dat het aanbod helemaal niet zo uniform was, als veel mensen bereiken. De cijfers die hij tentoonspreidde, lijken echter het tegendeel te bewijzen. Volgens hem zijn in de Hoofdstraat 120 bedrijven, waarvan 69 kledingzaken en modegerelateerde winkels, oftewel meer dan 57%. De discussie ging verder over de uitgaansoverlast. Carry Cramer, voorzitter van de wijkvereniging Het Oude Zeedorp, bleek het opmerkelijk genoeg eens te zijn met horecaondernemer Nico van der Spek. De almaar voortdurende overlast van de Grent-bezoekers wordt niet veroorzaakt door het een half uur vroeger of later sluiten van de horecatenten. Het grootste probleem is, dat alle Grentgasten tegelijkertijd de straat op komen. Gemeenteraadslid Marie Jose Verheij uit Lisse liet weten dat het systeem van een vroege (01:00 uur) sluitingstijd, waarna de bezoekers tot 04:00 uur gelijdelijk en in kleine groepjes het uitgaanscentrum verlaten, zeer succesvol is. Wanneer er geen duizenden (al dan niet zatte) mensen tegelijk de straat opgaan, worden veel opstootjes vermeden.
Van der Spek informeerde verder dat het water enkele horeca-uitbaters tot aan de lippen staat. ‘Met het huidige beleid hebben de horecagelegenheden meer dan 30% van hun omzet ingeleverd. Er vallen al ontslagen. Jongeren spenderen minder in de horeca omdat ze geld kwijt zijn aan hun abonnement van de mobiele telefoon. Wij moeten onze omzet in anderhalf uur halen; laat een slager dat ook maar eens proberen.’ Het op een vroeger tijdstip lokken van de jongeren met goedkope drank, werkt vooralsnog niet. Het zogeheten piekuur (een glas bier voor een euro) wordt niet ingevoerd, omdat een aantal ondernemers dat niet vindt stroken met het alcoholmatigingsbeleid. Als uitsmijter maakte Van der Spek bekend dat de horecaondernemers onderhandelen met de touringcarbedrijven over de herinvoering van de ooit succesvolle discobus. Burgemeester Lokker heeft echter al laten weten dat de gemeente hier geen financiële bijdrage aan wil leveren.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home