Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juli 2012

Dever krijgt middeleeuwse tuin

LISSE – Via een ontwerpwedstrijd is bekend geworden wie de middeleeuwse tuin van ‘t Huys Dever mag realiseren. Uit 63 inzendingen werden acht ontwerpers en bedrijven geselecteerd, die op woensdag 20 juni hun ideeën presenteerden voor een select gezelschap. Winnaar werd de ‘Tuin der Zinnen’ van Joost Emmerik en Tomas Degenaar. Zij versloegen onder meer de inzendingen ‘Deverse Lusten’ (tweede plaats) en ‘Buitenfeesttuin’ (derde plek).

Dé middeleeuwse tuin bestaat uiteraard niet en daarom waren de ontwerpers voor hun ideeën aangewezen op enkele afbeeldingen die bol stonden van de symboliek. Maar de enorme creativiteit van de ontwerpers zorgde ervoor dat alle voorstellen enorm van elkaar verschilden. Zo wilde Buro Lubbers (Buitenfeesttuin) een lange rechte entreezone langs de bestaande wilgen maken, als verbindende schakel tussen de tuinen. Het ontwerp ‘Deverse Lusten’ (door Marchel-Wim van Dongen en Sander Lap) richt zich op de kernbegrippen ‘Beleven, Wandelen en Stilstaan’.

De absolute winnaar was echter ‘Tuin der Zinnen’: in dit ontwerp komen zes essenties naar voren: een omtuining van een haag, muur of wilgenvlechtwerk, een vloer van bloem- en kruidenrijk grasland en gemetselde banken. Daarnaast komt in de middeleeuwse tuin water (‘symbool van reinheid, maagdelijkheid en het leven’), bomen en verhoogde plantvakken vol bloemen en kruiden. De ontwerpers stellen: ‘Net als in de middeleeuwen heeft deze tuin geen overheersend ruimtelijk concept. Alle losse onderdelen zijn genomen voor wat ze waren en in de omheinde ruimte geplaatst; daar waar ze het best op hun plek zijn.’

Het winnende ontwerp krijgt alle lof van de jury. Voorzitter Erik Blok laat weten: ‘Dit is een verbluffend eenvoudig ontwerp dat architectonisch gezien tegelijkertijd zeer krachtig is. Het eindresultaat heeft geen overdreven pretenties, is goed bruikbaar en gemakkelijk te onderhouden door de vrijwilligers.’