Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2012

Trage brandweer

NOORDWIJK – Het lukt de brandweer maar in 65% van de (nood)gevallen om binnen negen minuten na een melding op de plaats van bestemming te zijn. Het lijkt een angstwekkend laag percentage, maar Ingrid Gort, operationeel woordvoerder Brandweer Hollands Midden, verzekert dat dit cijfer ‘helemaal niet slecht’ is.

In het jaarverslag van de Brandweer Hollands Midden worden de opkomstcijfers van de brandweer in de verschillende gemeentes met elkaar vergeleken. Het gaat dan om meldingen die vallen onder Prio1 (meldingen met de hoogste prioriteit). In Noordwijkerhout, een gemeente met veel grondgebied, blijkt het maar in 48% van de gevallen mogelijk om binnen de gestelde negen minuten op het juiste adres te komen.

De inwoners van Voorhout hebben 55% kans dat de brandweer op tijd komt. In Noordwijk ligt het opkomstpercentage dus op 65%; in totaal waren er vorig jaar 416 zogeheten ‘Prio1-meldingen’. Deze cijfers blijven (ver) achter bij Lisse (70%), Warmond (70%), Sassenheim (73%) en Oegstgeest (maar liefst 93%!).

Gort laat weten: ‘65% is helemaal niet slecht. Het is onmenselijk om een opkomstpercentage van 100% te halen. Je bent hiervoor afhankelijk van de stoplichten, verkeersopstoppingen of dat de noodoproepen komen van een locatie dicht bij de kazerne. De mensen moeten namelijk eerst van huis naar de kazerne komen. Als de stoplichten op rood staan, mogen ze niet zomaar doorrijden.’ Ook ligt het lagere percentages niet aan de rotondes die overal in de regio de kop opsteken, aldus Gort. ‘Dan gaat het qua vertragingstijd om secondewerk, niet om minuten.’

Tot nu toe is het gebruikelijk dat een tankautospuitwagen alleen uit mag rukken op het moment dat hier minimaal zes brandweerlieden op zitten. Er zijn proeven gaande om de tankautospuit ook met minder mensen uit te laten rukken; op die manier wordt de uitruktijd verminderd. Is dit een ontwikkeling die ook in Noordwijk gaat plaatsvinden? Gort ontkent dit: ‘Bij Prio 1 rukken we altijd met een volle tankautospuit uit. We rijden nooit onderbezet, ook niet als het om een prio2 melding gaat, zoals het redden van een kat uit de boom. Stel dat we met een onderbezetting naar zo’n prio2 melding gaan en we krijgen een prio1 melding door. Dan is het toch erg prettig als die tankautospuit vol zit met capabele brandweerlieden.’