Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2012

Kritiek op sociale woningen

LISSE – Het nieuwbouwplan voor de locatie ROC wordt door veel mensen positief onthaald. Toch zijn er enkele buurtbewoners die ronduit kritisch zijn op de plannen. Zij maken zich zorgen over het feit dat de nieuwe gebouwen bestaan uit sociale huurwoningen. Ook zijn de omwonenden verontrust over concurrerende auto’s van de nieuwe bewoners die op ‘hun’ gemeentelijke parkeerplaatsen worden gestald. Dit bleek tijdens een inloopavond bij Les Boules Fleuries op dinsdag 4 september.

Het ene gebouw met drie lagen komt langs de Van Ostadestraat en het andere vierlaags gebouw staat hier haaks op. In de panden wordt ook rekening gehouden met de duurzaamheid. Zo liggen de energiewaarden 10% onder de landelijke normen. Monique Lugtenberg is niet overtuigd van het succes van de plannen: ‘We krijgen nu verschrikkelijk veel auto’s door de Van Ostadestraat. Waarom plaats je die inrit bij deze weg en laat je het verkeer niet via de parkeerplaatsen aan de achterkant van het terrein lopen? Hoe gaan we ervoor zorgen dat de nieuwe bewoners niet in de Van Ostadestraat parkeren, maar op de parkeerplaats achter hun woningen?’

Blij is ze niet: ‘Het is in onze straat nu al gevaarlijk als die moeder met kinderen langs komen rijden. Bovendien komt er nu zo’n hoog gebouw voor onze deur, terwijl we daarvoor uitkeken op een laag schoolgebouw. Straks kan ik niet meer naar de lucht kijken.’ Buurman Iddo van ’t Hof is het hier mee eens: ‘Ik vind niet dat hier sociale huurwoningen moeten komen. In 2009 heb ik het huis gekocht; toen stond er een school en waren die sociale huurwoningen er niet. Voor ons levert dat zeker planschade op; ik verwacht dat de waarde van het huis omlaag gaat. Ik ben bang voor overlast van die nieuwe buren; dit zal zorgen voor een veel groter verloop van de huidige bewoners. Dat vind ik zonde.’

Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) kwam ook een kijkje nemen: ‘Ik ben blij dat er weer een mooie toevoeging komt aan het woonbestand van Stek. Hopelijk is dit een eerste stap op weg naar het tegemoet komen aan nog meer woonmogelijkheden in Lisse voor met name onze kinderen.’ Als alle bezwaren zijn afgehandeld, begint de bouw naar verwachting in het voorjaar van 2013. Eind volgend jaar moeten de beide gebouwen klaar zijn, zo verwacht projectontwikkelaar Ferry Lassche van Dura Vermeer.