Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2012

Financiële janboel bij openbaar onderwijs

OEGSTGEEST – De gemeente moet een tegenvaller van meer dan 300.000 euro slikken voor het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO). De begroting uit 2011 die door de raad werd goedgekeurd, ging er nog van uit dat in dat jaar een positief resultaat van 86.126 euro bereikt zou worden. De harde werkelijkheid is echter, dat het resultaat negatief was: maar liefst 244.483 euro!

Er zijn hier veel redenen voor. Niet alleen zijn er onjuiste berekeningen gemaakt, ook is (duur) interim management ingehuurd en zijn de personeelskosten hoger dan gedacht. Ook de huisvestingskosten zijn hoger dan geschat, onder meer vanwege ICT-investeringen en hogere afschrijvingslasten. In de afgelopen drie jaar zijn de huisvestingskosten met maar liefst 185.000 euro toegenomen! En dat terwijl het aantal leerlingen gestaag afneemt. De conclusies zijn hard: ‘Het (voormalige) schoolbestuur heeft niet tijdig ingespeeld op gewijzigde financiële ontwikkelingen, als gevolg van het ontbreken van gedetailleerd inzicht in lopende uitgaven’, aldus de adviesnota Jaarrekening en bestuursverslag 2011 OPOO.

De basisscholen die tot het OPOO behoren zijn: De Daltonschool, De Vogels, Montessorischool en Gevers – Deutz Terwee. Overigens gaat het OPOO-schoolbestuur er nu wel weer vanuit dat de begroting binnen anderhalf jaar sluitend is. Er is een vacaturestop ingevoerd, investeringen worden uitgesteld en er komt een intensievere controle op uitgaven en declaraties. De gemeente draagt geen directe (financiële) verantwoordelijkheid voor het openbaar onderwijs in de zin dat zij tekorten zou moeten aanvullen. Maar de gemeente heeft wel een wettelijk vastgestelde plicht om te zorgen voor algemeen toegankelijk onderwijs. Een (te) zwakke financiële positie moet daarom worden voorkomen, dus uiteindelijk komen de tekorten via een omweg toch op het bordje van de gemeente terecht, aldus een ambtelijk advies.