Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Notulist heeft langste tijd gehad

OEGSTGEEST – Zo langzamerhand gaat de gemeenteraad eindelijk mee in de vaart der volkeren. Waar alle omringende gemeenten het al mogelijk gemaakt hebben om raads- en commissievergaderingen live te volgen of terug te luisteren via internet, volstaat Oegstgeest nog altijd met een notulist. Maar het lijkt er op, dat dit gaat veranderen.

‘Live’ uitzendingen van gemeenteraadsvergaderingen in de omliggende dorpen krijgen soms wel honderden ‘views’ via internet. De publieke tribune in Oegstgeest moet het tijdens die vergaderingen doen met vaak hooguit een handvol toehoorders. Een werkgroep Efficiency is ingesteld om kritisch te kijken naar alle uitgaven van de gemeenteraad. Door efficiënter te werken, moet de gemeenteraad jaarlijks 50.000 euro kunnen besparen. Gemeenteraadsleden Ruud Hessing, Vincent Janssen en Karin Rosdorff hebben alle uitgaven kritisch onder de loep genomen. En daarbij hebben ze ook gekeken naar de wijze waarop verslag wordt gedaan van de raads- en commissievergaderingen.

De conclusies van het rapport laten aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Door de griffier is een voorstel ingediend om in de toekomst geen uitgetypte verslagen van de
commissies te maken. In plaats daarvan komt een webcasting. De werkgroep ondersteunt dit idee; hiermee besparen we aan verslagkosten. Wel staan hier in eerste instantie nog uitgaven tegenover, zoals investering in een microfoonsysteem, videosysteem en een abonnement op de webcastingfaciliteit.’ De totale kosten hiervan bedragen over vier jaar 28.500 euro. Maar daartegenover staat dat de gemeente maar liefst 39.500 euro bespaart aan notuleerkosten voor de commissievergaderingen en nog een extra 10.000 euro per jaar als ook de raadsvergaderingen niet meer genotuleerd worden. Een bijkomend voordeel is dat alle inwoners vanuit hun eigen huis en in de eigen luie stoel kunnen meeluisteren naar en genieten van de politieke beraadslagingen.