NOORDWIJK – Burgemeester Jan Pieter Lokker heeft zich drie keer verontschuldigd over de verkeerde informatie die de politie naar buiten heeft gebracht na afloop van het Grentincident van 12 augustus. Wat de overgrote meerderheid van de politiek betreft, is hiermee de kous afgedaan. Fractievoorzitter Dennis Salman (Lijst Salman Noordwijk) bleef tijdens de vergadering van de commissie BB&WW op dinsdag 6 november echter praten over een doofpotaffaire.
Lokker liet onder meer in een brief weten: ‘De belangrijkste les die kan worden geleerd is, dat de eerste berichtgeving vanuit de politie over een incident behalve nauwkeurig, ook genuanceerd dient te zijn en te worden gecontroleerd op mogelijke effecten in de media. De politieorganisatie heeft inmiddels hiervoor een strenger communicatieprotocol ontwikkeld. De snelheid waarmee door diverse partijen via sociale media wordt gecommuniceerd heeft in sterke mate bijgedragen aan de beeldvorming en de verhoudingen op scherp gezet. Ook de aard van de berichten via bijvoorbeeld twitter heeft niet bijgedragen aan het oplossen van het conflict. Vanwege de tegenstrijdige berichtgeving had ik tijd nodig om de feiten op een rij te krijgen. Dit had sneller gekund. Tevens was het beter geweest om reeds op 13 augustus met de horeca en de politie gezamenlijk aan tafel te gaan om beide visies op de gebeurtenissen te horen en met elkaar te verenigen.
Tijdens de commissievergadering stelde de burgemeester: ‘Ik heb de emotie onderschat. Je moet ook aandacht hebben voor de verschillende percepties van de ontstane situatie. Als je zelf gefocused bent op de feiten, ga je voorbij aan hoe anderen het beleefd hebben. Ook is verschil tussen wel en niet bij geweest zijn. De dialoog is belangrijk; je moet vrij snel met de relevante spelers aan tafel blijven zitten. De boodschap die je wilt uitdragen moet je afstemmen met de mensen die daarbij betrokken zijn. Daar zal ik de volgende keer rekening mee houden.’
Fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) vond dat de kwestie nu wel achter de rug mag zijn. ‘Gedane zaken nemen geen keer, maar we moeten ook weer verder.’ Hij leek hiermee de gevoelens van de overige politici te verwoorden, met uitzondering van Salman. Die sprak over een ‘poppenkast’ en stelde: ‘Ik ben geen activist, maar een volksvertegenwoordiger. Het wordt uit de brief van de burgemeester pijnlijk duidelijk dat van alles mis is gegaan met de communicatie. Er komt echter geen erkenning van fouten die door het politieoptreden gemaakt zijn. Deze zaak wordt in de doofpot gestopt.’
Meerdere keren waarschuwde voorzitter Drijver Salman dat hij te ver dreigde te gaan in de discussie. Lokker besloot: ‘Het spijt me dat de zaken zo gelopen zijn. Wat wilt u nog meer van mij horen?! Ik zet me op een kwetsbare wijze neer. Niemand is feilloos. Als ik dan drie keer sorry moet zeggen, dan wil ik het hierbij laten.’ Salman liet het er echter niet bij; na afloop van de vergadering stuurde hij een brief aan de Commissaris van de Koningin waarin hij zich beklaagde dat hem meerdere keren het woord ontnomen werd door de commissievoorzitter.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home