LISSE – Het Sportlaangebied krijgt de beschikking over een warmte- en koudeopslag (WKO). Dit systeem moet bijdragen aan een milieuvriendelijker systeem van het opwarmen en afkoelen van de verschillende gebouwen in dat gebied. Het gaat hierbij onder meer om de Brede School Lisse, het Fioretti College en de toekomstige sporthal. Deze weken wordt een gat van 140 meter gegraven om het grondwater te bereiken. Ruud Dorlandt van het bedrijf Tjaden laat weten wat hier de achterliggende gedachte van is.
De WKO slaat warmte en koude op voor later gebruik. In de zomer wordt de warmte opgeslagen, zodat het in de winter gebruikt kan worden voor verwarmingsdoeleinden. In de winter wordt juist de koude opgeslagen, zodat die kou in de zomer ingezet kan worden als verkoeling. Hiermee wordt CO2-uitstoot verminderd. In de toekomst is het zelfs mogelijk dat tussen de 100 en 120 nieuw te bouwen nabij gelegen woningen ook gebruik kunnen gaan maken van de WKO.
Dorlandt: ‘In het gebouw zit een warmtewisselaar en daar gaan het grondwater en het gebouwwater doorheen. In de eerste zomer gaat het grondwater met een temperatuur van acht graden in de warmtewisselaar en komt er met 12 graden uit. Het gebouwwater komt er in de zomer warmer in en gaat er kouder weer uit. In de winter gaat het de andere kant op; wat je aan water in de zomer onder de grond verzameld, ga je in de winter gebruiken.’ De temperatuur van het grondwater stijgt ook in de loop der jaren en zal na vijf jaar zo’n 16 graden bereikt hebben. Dorlandt: ‘Om thermische vervuiling te vermijden, is de limiet van de grondwatertemperatuur gesteld op 25 graden.’
Wethouder Bas Brekelmans laat weten: ‘Dit is een belangrijk moment voor het gebruik van duurzame energietechnologie. Voor de komende vijftien jaar nemen we energie af met dit WKO-systeem.’ Het nieuwe WKO-systeem vormt geen gevaar voor de omgeving, zo laten alle betrokkenen weten. Het ondergrondse waterniveau blijft hetzelfde, zodat er geen paalrot kan ontstaan. De WKO-installatie is in november van dit jaar voltooid, zodat op een groenere manier energie gecreëerd kan worden. Er is slechts een nadeeltje aan deze overeenkomst: geld wordt door de gemeente niet bespaard; het nieuwe systeem is even duur als het oude systeem waarbij elektriciteit gecreëerd wordt door het gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
Dorlandt informeert: ‘Er wordt wel degelijk geld bespaard. Door toepassing van WKO wordt er wel elektriciteit gebruikt, maar het gasverbruik wordt nihil. Conventionele verwarming door ketels is slechts noodzakelijk als bijverwarming als de omstandigheden daarom vragen, bijvoorbeeld door heel strenge vorst gedurende een langere tijd.’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home