Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 december 2012

Annus Horriblis voor college

OEGSTGEEST – Het was een schitterend politiek jaar, tenminste voor de politieke verslaggevers die nacht in, nacht uit, trouw alle raads- en commissievergaderingen volgden. Waar in andere gemeenten de journalisten trouw enkel konden de door de politici voorbereide speeches mochten kopiëren, vlogen de verbale vonken er bij iedere vergadering af. De oppositiepartijen hielden zich met hun kritiek op het college niet in en op het moment dat de coalitiepartijen zich achter deze kritiek schaarden, gebeurde een unicum in het Oegstgeestse: alle vier de wethouders stapten donderdag 8 november op.

De teloorgang van het college begon eigenlijk al in 2011; gemeenteraadslid Rob Braun stapte uit de fractie van Progressief Oegstgeest (PrO) en voegde zich in de ranken van de oppositiepartijen. Hierdoor slonk de meerderheid van VVD en PrO tot één stem en hielden de twee coalitiepartijen elkaar in een krampachtige wurggreep om ten koste van (bijna) alles het college in stand te houden. Totdat het befaamde rapport “Het lek boven en stoppen” van het bureau Public Profit uitkwam, die het handelen van niet alleen het college, maar het hele gemeentelijk apparaat vergeleek met Alice in Wonderland: ‘Als je niet weet wat je wilt, maakt het ook niet uit wat je doet’. Met andere woorden; iedereen deed maar wat raak in en om het gemeentehuis en het ontbrak de bestuurders aan enige regie danwel langetermijnvisie.

Wrang genoeg was het nog niet eens het rapport zelf dat de koppen van de vier wethouders kostte, maar het feit dat Mackay, De Ridder, Van Oortmerssen en Tönjann gezamenlijk besloten om dit rapport achter te houden voor de gemeenteraad. Met instemming van burgemeester Timmers overigens, die van de gemeenteraad wél mocht blijven zitten. Pas na lang en herhaald navragen werd het rapport eindelijk naar de raad gestuurd en donderde het college als een kaartenhuis in elkaar. Een motie van wantrouwen werd door de oppositiepartij Lokaal nog ingetrokken voor het tot stemming kwam, maar de vier wethouders werden door PrO uit hun lijden verlost. Fractievoorzitter Tim van Tongeren kondigde aan dat wat zijn partij de positie van het college ter discussie stond. De wethouders dienden daarop hun ontslag in.

Het politieke jaar 2012 gaat daarom de geschiedenis van Oegstgeest in. Maar niet alleen omdat vier wethouders noodgedwongen moesten opstappen; ook is dit jaar niet alleen de eerste steen, maar een heel fundament gelegd voor het opheffen van zelfstandigheid van Oegstgeest. De afgelopen jaren hebben verschillende colleges kwistig gegokt met de aankoop van gronden en hierdoor miljoenen verloren. Oegstgeest staat tussen 50 miljoen euro en 100 miljoen euro in het rood en dat kan geen enkele gemeente volhouden. Op het moment dat Oegstgeest onder Leiden komt te vallen, weten alle inwoners aan wie zij die overname te danken hebben.