Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 december 2012

‘Dit is knudde!’

NOORDWIJK – Hoe later op de avond, des te vaker zijn Wilderiaanse uitspraken te horen tijdens een politieke vergadering. Zo stelde commissielid Menko Wiersema over de nota Actualisering betaald parkeren en parkeervergunningen: ‘Had het maatwerk gehouden, want dit is knudde!’ Hij zei dit donderdag 6 december tegen wethouder Martijn Vroom (CDA) tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Bereikbaarheid en Financiën.

Kritische opmerkingen waren er te horen over het besluit van het college om op de Bosweg een betaald parkerentarief van drie euro in te voeren. De (in totaal slechts elf) aan deze weg wonende gezinnen hadden deze wens geuit; zij zien het liefst geen vreemde auto’s geparkeerd op ‘hun’ openbare weg, zodat ze het gebied voor zichzelf willen houden. De bezoekers aan Noordwijk die veel geld in het laatje brengen voor de inwoners moeten het verder maar zelf uitzoeken. Puur Noordwijk vond dan ook dat de Bosweg zeker in de winter vrij parkeren moet blijven. Het CDA was blij dat de gratis parkeerkaart verdwijnt: ‘Gratis parkeren kost (de gemeente, JD) geld.’

Wiersema (Progressieve Combinatie) gaf aan dat zijn partij het liefst de oude situatie wil behouden. ‘Het betaald parkeren is ingevoerd om het uitgaanspubliek niet in woonstraten hun auto’s te laten parkeren. Dat heeft geleid tot overlastverlichting. Ten noorden van de Quarles van Uffordstraat mag het parkeren ’s winters best gratis worden. Nu wordt maatwerk vervangen door eenvoud. Tot mijn grootste verbazing wordt de Boulevard zo ongeveer de goedkoopste plek om te parkeren, met een eurotje per uur. Zet daar hogere tarieven neer. De Boulevard behoort duurder te zijn dan de Bosweg. Ik vraag me af of dit simpele systeem goed uitpakt voor Noordwijk. Had het maatwerk gehouden, want dit is knudde!

Wethouder Martijn Vroom (CDA) bleef er echter bij dat de toekomstige overzichtelijke manier van parkeerbelasting, met twee tariefgebieden, beter is dan de huidige situatie. Hij stelde daarom ook geen veranderingen voor in het huidige collegevoorstel: ‘We hebben het idee van maatwerk op straatniveau met elkaar losgelaten. We wilden toe van negen naar twee tariefsoorten, want Noordwijk is te klein voor de lappendeken.’ De wethouder zegde de politici wel een evaluatiemoment toe om te bekijken of het nieuwe parkeersysteem ook naar tevredenheid werkt. En daarmee lijkt een meerderheid voor invoering van het nieuwe systeem te zijn.