Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2012

Noordwijk zet Franssen onder druk

NOORDWIJK – De Commissaris van de Koningin (CvdK) Jan Franssen moet binnen vier weken beginnen met het in gang zetten van de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. De gemeenteraad dringt hier unaniem op aan. Als Franssen blijft weigeren, zal de gemeente Noordwijk de CvdK passeren en de Minister van Binnenlandse Zaken rechtstreeks benaderen, zo werd woensdag 19 december bekend gemaakt.

In politieke termen stelt de gemeente het als volgt: ‘Mocht een reactie (voor de derde week van januari 2013) uitblijven, of de commissaris niet in positieve zin reageren, zal de gemeenteraad zich vrij voelen gebruik te maken van de middelen die het Nederlandse rechtsbestel voorhanden heeft om de uitvoering van zijn wettige besluit te verzekeren.’

Op grond van de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek besloot de gemeenteraad op 2 oktober tot  intensieve samenwerking met de andere gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en niet tot een fusie tussen deze gemeenten. Tijdens die bijeenkomst de raad uitdrukkelijk de wens en het voornemen uitgesproken te komen tot een kroonbenoemde burgemeester. Naar het oordeel van de fractievoorzitters is dat een wettig en overwogen besluit waarbij de commissaris zich heeft neer te leggen.

Tot nu toe heeft de commissaris daarvan echter geen blijk gegeven. In een gesprek dat de fractievoorzitters op 14 november met hem hadden, gaf deze te kennen het raadsbesluit van 2 oktober niet als definitief te beschouwen en daarom voorlopig niet mee te werken aan de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. Hij meent dat de gemeente Noordwijk allereerst onomkeerbare stappen in de richting van samenwerking moet doen. In hun brief wijzen de fractievoorzitters erop, dat de gemeenteraad zich sterk heeft gemaakt voor het tot stand komen van een bestuurlijke conferentie die een aanzet is voor concrete bestuurlijke samenwerking tussen de gemeenten. De fractievoorzitters benadrukken overigens, dat hun dringende verzoek los staat van de waardering voor waarnemend burgemeester Lokker.