Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2013

Fosfor, fosfaten en stikstof in Klinkenbergerplas

OEGSTGEEST – Zowel de grote Klinkenbergerplas als de kleine Klinkenbergerplas zijn verontreinigd met fosfaten, fosfor en stikstof. Metingen door het Hoogheemraadschap Rijnland tonen dat aan. Volgens de gemeente ligt de hoeveelheid van deze nutriënten ligt beneden de gevarengrens; er zou dus geen gevaar zijn voor de gezondheid. Ook zouden deze giften overal in de watergebieden van de regio voorkomen. Maar of dat nou goed nieuws is voor de mensen die in de zomer graag willen zwemmen in de grote Klinkenbergerplas?

Tijdens de vergadering van de Groenadviescommissie is het probleem van de verontreiniging besproken. Het idee is geopperd, om het waterniveau van de Klinkenbergerplassen wat te laten stijgen: hierdoor staat een grotere druk op het grondwater, wat er weer voor moet zorgen dat de fosfaten niet het oppervlaktewater bereiken.

Namens de gemeente laat Janette van Osnabrugge weten: ‘In de afgelopen jaren zijn de waarden van de nutriënten fosfor, fosfaat en stikstof in alle grote plassen in de omgeving gestegen. Dat is ook het geval in de Kleine Klinkenbergerplas. Deze plas wordt sinds 2002 gemonitord en de waargenomen zomergemiddelden 2010 en 2011 voor de parameters fosfor, fosfaat en stikstof zijn hoger dan de in de vergunning gestelde normering. Het Hoogheemraadschap Rijnland is een daarom onderzoek gestart naar deze overschrijdingen. Als veroorzaker van die overschrijdingen wordt gedacht aan de toegenomen hoeveelheid watervogels met hun uitwerpselen of aan de instroom van grondwater. De naastgelegen Grote Klinkenbergerplas wordt ook in het onderzoek betrokken. Naar aanleiding van het onderzoek zullen door het Hoogheemraadschap van Rijnland oplossingen worden aangegeven om de waarden van deze nutriënten te verlagen.

Ondertussen gaan de plannen om het gebied rond de Klinkenbergerplassen toeristenvriendelijker te maken, gewoon door. Deze weken worden wandelpaden afgesloten, zodat de oever gestabiliseerd kan worden. Peter van Helsdingen, voorzitter van de Groenadviescommissie, laat weten: ‘Voor de traditionele wandelaars en hondenuitlaters wordt het dus wat lastiger. Maar aan het eind van het jaar gaat de kleine Klinkenbergerplas ook open voor de wandelaars. Rond die plas komt ook een pad, met een verbinding naar het pad rondom de grote Klinkenbergerplas.’ Het is niet de bedoeling dat er intensief toerisme komt rondom de kleine plas; het moet een rust(ig) gebied worden, waar de mensen omheen kunnen lopen. Van Helsdingen: ‘We hopen dat het een vogelgebied wordt.’