Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Inwoners aanspreken op eigen kracht

KAAG EN BRAASSEM – De Maatschappelijke agenda (MAG) wordt voortaan uitgevoerd door de Driemaster, een combinatie van de bedrijven Kwadraad, Participe en WIJdezorg. Deze organisatie krijgt anderhalf jaar de tijd om aan te tonen, dat goed werk geleverd wordt en het overleg met de verenigingen en stichtingen in het dorp soepel verloopt. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PvdA) en Henk Engel, projectleider van de Driemaster, maakten de samenwerking op donderdag 7 maart wereldkundig.

Schoonderwoerd stelde: ‘We hebben zeventien meter aan oude nota’s in de vuilnisbak gegooid en het resultaat is deze nieuwe nota ‘De staat van Kaag en Braassem’. Dit stuk geeft aan wat een takenpakket van de gemeente wordt. De analyse hebben we gedeeld met professionals, de Wmo-raad en anderen.’ Voortaan gaat de gemeente niet meer zelf bedenken wat er op het sociale vlak moet gebeuren, maar worden doelstellingen opgesteld om gewenste maatschappelijke activiteiten te bereiken.

De wethouder: ‘Wij zijn radicaal uit de ivoren toren gestapt en gaan niet meer bepalen wat het proces wordt. We vragen het aan de mensen die er verstand van hebben van zaken als jeugd, gezondheidszorg enzovoort.’ Van de twee organisaties die zich hebben ingeschreven om de MAG uit te werken, is de Driemaster de winnaar geworden. Verliezer was de combinatie ActiVite, de Tweesprong, stichting Jongerenwerk Midden-Holland en de GGD. Hierdoor worden activiteiten als mantelzorg en jongerenwerk overgedragen aan de Driemaster. De combinatie krijgt een budget van 1,4 miljoen euro voor de komende anderhalf jaar om haar activiteiten uit te voeren. Daarna beslist de gemeente of de Driemaster haar werk voor een volgende vier jaar kan voortzetten. Schoonderwoerd: ‘Stel dat er verschrikkelijk veel fouten gemaakt worden, dan kunnen we nog van elkaar af.’ Hij benadrukte echter, dat dit niet in de lijn der verwachting ligt.

Engel informeerde, dat de drie organisaties met elkaar gesproken hebben voordat ze de samenwerking aangingen. ‘Hoe krijgen we voor elkaar dat mensen uitgedaagd worden om naar elkaar om te kijken en voor elkaar te zorgen? Wij hebben elkaar hier goed in kunnen vinden. We gaan mensen benaderen met de insteek dat ze zelf ook veel kunnen en niet alleen vragen om voorzieningen. We helpen mensen waar het nodig is. We zeggen als de Driemaster niet dat wij het wel even zullen doen. We zullen het samen met de verenigingen en organisaties doen. We kijken naar het ontwikkelen en ondersteunen van nieuwe activiteiten. Zorg, hulpverlening en welzijn proberen we bij elkaar te brengen, waarbij de kerngedachte is: “Hoe kunnen we met minder middelen op andere manieren toch dingen voor elkaar krijgen?” De werkwijze zal met vallen en opstaan zijn, maar we zoeken contact met de verenigingen en gaan met de partners aan de slag.’

Voordat mensen hulpmiddelen op kosten van de gemeenschap kunnen aanvragen, wordt dus eerst via een ‘keukentafelgesprek’ gekeken wat ze (en hun omgeving) zelf nog kunnen doen. Kan een dochter niet eens in de week schoonmaken, in plaats van een professional? Ligt eenzaamheid niet ten grondslag aan pijnklachten? De wethouder: ‘Bij deze MAG gaat het om de eigen kracht. We gaan verenigingen prikkelen om nog meer bij te dragen, bijvoorbeeld op gebieden als talentontwikkeling en eenzaamheid onder ouderen. De gemeente bepaald dan het budget dat aan die verenigingen gegeven wordt via de Driemaster. We willen dat de professionals en vrijwilligers gaan samenwerken.’