Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2013

Column

KAAG EN BRAASSEM – In deze serie beantwoordt politiek journalist Joep Derksen vragen van lezers over de politiek en de politieke besluitvorming. Die vragen kunnen over elk politiek onderwerp gaan. De volgende vraag wordt regelmatig gesteld: ‘Wat is een groeikern en wat is een groenkern?’
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in een groeikern kunnen in de toekomst extra huizen gebouwd worden en hebben ook de winkelcentra meer perspectief. Woubrugge, Leimuiden en Roelofarendsveen zijn door de gemeente als ‘groeikern’ bestempeld. De overige acht dorpen zijn dus de groenkernen, waarbij de nadruk ligt op het landelijke en rustieke. Maar daar tegenover staat dan wel, dat bepaalde voorzieningen uit die dorpen (kunnen) verdwijnen.
Volgens de daarbij behorende droombeelden komen in de groeikernen dus nieuwe huizen, moet het gaan bruisen van de bedrijvigheid en slaan groepen winkeliers hun slag om een zo uitgebreid mogelijk aanbod van producten aan de shoppende consument aan te bieden. Wie wil genieten van rust, stilte en eenzaamheid gaat echter naar plaatsjes als Rijnsaterwoude, Hoogmade Oud Ade of Rijpwetering. Daar kan de argeloze toerist of verdwaalde bezoeker nog genieten van hangsenioren die babbelen op een rustiek bankje. Daar groeien de boterbloemen nog in de weide, lopen jongeren met een hoepel en een stok en ratelen de karren op de keien.
De realiteit is natuurlijk anders. Een zo strikte scheiding in de belevingswereld als ooit door Wim Sonneveld zo mooi is bezongen in het lied ‘Het dorp’, zal ook niet meer in de gemeente Kaag en Braassem voorkomen. En hier en daar zal er echt nog wel een huisje of twee gebouwd worden in het ene of andere groendorp. Maar feit blijft, dat er in de kleinere dorpen voor de lokale ondernemer bijna geen droog brood, of zo u wilt: vers vlees, meer te verdienen valt.
En juist door het aanwijzen van de dorpen (groeikernen) waar de komende decennia juist wel allerlei (commerciële) activiteiten gaan plaatsvinden, kan ook de gemeente haar activiteiten en financiële investeringen meer gaan richten op deze groeikernen. Het is echt niet zo, dat alle bakkers en slagers uit de groenkernen moeten sluiten, maar als u in een van de acht groenkernen woont, houdt u er dan rekening mee, dat het hebben van een lokale kleingrutter iets is, waarvan niet zeker is dat die altijd zal blijven. Aan de andere kant; wat is er wel zeker in het leven? Precies: het betalen van belastingen en het levenseinde.