Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2013

Hoofdpijn door WOZ cowboys

OEGSTGEEST – De regels voor toetreding tot de belastingsamenwerking Gouwe Rijnland moeten verscherpt worden. De politici beklaagden zich erover dat Katwijk als nieuwe toetreder geen extra frictiekosten hoefde te betalen. In tegenstelling tot Oegstgeest, dat al langere tijd onderdeel is van de BSGR. De politiek leek vergeten te zijn dat het nog maar een jaar geleden is, dat Oegstgeest haar buurgemeente dwong om 200.000 euro extra neer te leggen voor de realisatie van de afslag bij Flora Holland.

Gemeenteraadslid Hessing (PrO) liet weten ‘niet blij’ te zijn dat Oegstgeest de frictiekosten moet opvangen. ‘Als er weer toetreders komen, moeten we andere afspraken maken met betrekking tot de frictiekosten zoals met Katwijk (en Reeuwijk-Bodegraven, red.) gebeurd is.’

Ook beklaagden de politici zich tijdens de gemeenteraadsvergadering over de ‘WOZ-cowboys’. Dit zijn bureautjes die een stortvloed aan bezwaren indienen tegen de WOZ-belastingen. Wanneer deze bezwaren ook maar deels gegrond zijn verklaard, hebben deze bureaus recht op een vergoeding. De kosten voor het beantwoorden van die bezwaarschriften liggen nu al veel hoger dan oorspronkelijk gedacht. ‘We moeten streven naar een Oegstgeest zonder OZB-bezwaren’, aldus fractievoorzitter Simon Vogel (LO). Zijn collega Vincent Janssen (VVD) maakte zich tevens zorgen over de kwaliteit van het werk van de BSGR. ‘In dit dorp komen belastingaanslagen gescheiden binnen voor riool en OZB. Sommige mensen hebben geen OZB-aanslag ontvangen. Laten we eerst de kwaliteit op het gewenste peil krijgen, voordat we weer vrijages krijgen met nieuwe toetreders.’

Wethouder Haanstra erkende dat er zaken fout gegaan waren bij de toetreding van de twee gemeenten. ‘Natuurlijk hebben wij zeer geleerd van de toetreding van Katwijk en Reeuwijk-Bodegraven. Het Algemeen Bestuur van de BSGR zal bij toekomstige toetreders goed bekijken dat niet alleen zaken beloofd worden, maar ook dat het zo is.’ Over de WOZ-cowboys: ‘Dat is een lastig fenomeen. Het is zeer aantrekkelijk voor een inwoner als die denkt dat de waardering te hoog is. Maar het is erg lastig uit te leggen dat die waardering van het huis ook echt de economische waarde is. Het is namelijk de waarde van het jaar ervoor. Ook is het lastig te waarderen, omdat het aantal verkochte huizen ook niet erg groot is. De neiging om bezwaar in te dienen is groot. Het zou mooi zijn als we de bezwaarschriften kunnen terugdringen. Maar mensen kiezen eerder voor het individuele belang dan het algemene belang.’ Ze liet verder weten, dat ze gaat bekijken of een inloopavond over de nieuwe WOZ-tarieven kan leiden tot minder bezwaarschriften.